Premijera opere Faust u HNK Ivana pl. Zajca

195

faust rijeka

Radi se o novom velikom projektu ansambla opere koji će prikazati jedno od najvećih i najpopularnijih djela, Fausta koji je prvi put izveden u Rijeci 1864. godine, samo 5 godina nakon praizvedbe.

Priča o radoznalom doktoru i njegovom ugovoru s vragom uz pomoću kojega zavede nedužnu djevojku Margaretu, jedno je od najomiljenijih opernih djela svih vremena.

Djelo na kojem se radi još od 12. mjeseca nastaje u suradnji sa splitskim HNK, a okuplja eminentne i važne goste na čelu sa Giorgiom Surianom, rođenim riječaninom koji je otpjevao sve uloge vragova u svim operama.

„Ova mi je uloga jako draga, a i dobro se snalazim u ulogama đavola. Vrag ima u sebi dosta snage, ali ni on nije tako crn kako izgleda.“, istaknuo je.

faust hnk rijeka

U naslovnoj ulozi Fausta naći će se Stefan Pop, pjevač iz Rumunjske koji je obišao mnoge svjetske pozornice.

„Nisam očekivao ovakvu razinu ansambla opere i to me jako iznenadilo“ rekao je te dodao kako je Nada Matošević Orešković jedna od najboljih dirigentica s kojima je radio.

U opernoj priči o borbi dobra i zla s nadnaravnim krajem, u prvo plan dolazi izvornost melodijskog nadahnuća, finoća tematske invencije, suptilnost orkestracije te majstorstvo skladateljske tehnike prepune elegantnih modeliranja i svijetlih harmonija što ovo djelo svrstava u sam vrh operne umjetnosti.

Predstava će premijerno biti izvedena u petak, 28. ožujka 2014.

Komentari