Jeste li znali da je prva medicinska služba u Hrvatskoj osnovana upravo u Primorsko-goranskoj županiji, točnije u Opatiji i to još daleke 1894. godine? Brzo je postala vrlo kvalitetno opremljena, s nekoliko vozila i za to vrijeme najmodernijom opremom.

Upravo Opatija predstavlja PGŽ na ovogodišnjem svečanom obilježavanju Nacionalnog dana hitne medicinske službe danas, 30. travnja, u Puli. Pod pokroviteljstvom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, a u organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, održat će se i prvi Međunarodni susret timova hitne medicinske službe u Hrvatskoj. Okupit će se 25 timova HMS-a iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Italije, Njemačke, Slovenije, Srbije te Hrvatske, a zamišljen je kao natjecanje na kojem će timovi pokazati spretnost, stručnu osposobljenost i znanje u izvođenju hitnih medicinskih postupaka. Svečanom obilježavanju Nacionalnog dana HMS-a i proglašenju pobjednika spomenutog susreta prisustvovat će ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. te niz uglednih gostiju iz zemlje i svijeta.

Tim smo povodom posjetili Zavod za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije, čiji nam je ravnatelj Davor Vukobrat, dr. med., u razgovoru pojasnio kako je 30. travanj proglašen Nacionalnim danom hitne medicinske službe jednoglasnom odlukom Hrvatskog sabora 2013.

Prve godine odlučeno je da svaka županija na svoj način obilježi taj dan, pa se tako u Rijeci na Jadranskom trgu održala pokazna vježba s lutkom. Od 2014. dan se obilježava i središnjom manifestacijom u nekoj od županija, pa su tako lani medicinske ekipe iz cijele zemlje na dubrovačkom Stradunu demonstrirali kako se građani-laici trebaju ponašati i postupati s unesrećenima do dolaska hitne pomoći. Svakako atraktivan prizor kako za građane grada, tako i brojne turiste, koji su i sami sudjelovali u demonstraciji.

prijemno-dojavna-jedinica

Cilj obilježavanja Nacionalnog dana HMS-a je informiranje i senzibiliziranje građana o važnosti i specifičnosti ove iznimno odgovorne djelatnosti.

To je razlog zbog kojeg 30. travnja županijski zavodi za hitnu medicinu otvoraju svoja vrata građanima kako bi ih uz razgovor i dijeljenje letaka upoznali s načinom rada i potaknuli da svojim odgovornim postupanjem pri pozivanju HMS-a doprinesu boljem zdravstvenom ishodu za one koji stvarno trebaju pomoć.

Koliko je to zapravo bitno saznali smo kroz kratko druženje s dežurnom riječkom terenskom ekipom na čelu s dr. Vukom Pricom, koja je imali relativno miran dan. Drugim riječima, ovom prilikom nećete čitati reportažu o odlasku na neku intervenciju s ekipom, no na temelju poslušanih anegdota, svakako ćemo i sami naglasiti koliko je važno znati u kojim situacijama pozvati hitnu medicinsku službu.

Zvuči nevjerojatno, ali oko 80% poziva HMS-u odnosi se na situacije u kojima hitna intervencija uopće nije potrebna!

Često se radi o traženju savjeta ili kućnih posjeta, različitim situacijama koje iziskuju posjetu liječniku opće/obiteljske medicine i drugim upitima koji nemaju veze s hitnom medicinskom službom. Ukoliko štucate, treba vam izmjeriti tlak ili mislite da vam je vlastito srce stalo jer ne osjetite kucanje, ne zovite hitnu pomoć!

Nepotrebni ili čak lažni pozivi (nažalost, ima i toga) izravno ugrožavaju živote onih kojima je pomoć uistinu potrebna, jer produljuju vrijeme potrebno za te intervencije.

Da bi te intervencije bile čim djelotvornije, dežurnim timovima na raspolaganju stoji nekoliko vozila u potpunosti opremljenih za pružanje pomoći na terenu, od uređaja za održavanje osnovnih životnih funkcija i opremu za imobilizaciju do potrošnih materijala poput gaza i zavoja te niza lijekova. U koje god doba dana dođe poziv, ovi su ljudi spremni za pomoć.

prijemno-dojavna jedinica 2

S druge strane, prijemno-dojavna jedinica županijskog Zavoda za hitnu medicinu s troje dežurnih rijetko kad miruje – javljaju se na sve telefonske pozive na broj hitne pomoći 194, procjenjuju ozbiljnost situacije i upućuju dostupne ekipe na intervencije. Prošle godine zabilježeno je oko 25 tisuća intervencija, od čega oko pola otpada na Rijeku.

Poželimo im čim manje nepotrebnih poziva, ali i čim manje situacija s unesrećenima! Pred nama je turistička sezona, što u pravilu znači i češće intervencija.

I još jednom, dragi čitatelji, informirajte se kada pozvati hitnu medicinsku službu.

B.Ž.