Oživljuju Korzo, trgovi i ulice – sve je spremno za Riječke ljetne noći!

192

teatr_a_genesis rijeka

U atriju HNK Ivana pl. Zajca, s početkom u 20.30 sati, bit će održano otvaranje izložbe fotografija i promocija fotomonografije autora Voljena Grbca, riječkog opernog pjevača čija se svestranost očituje i umjetničkoj fotografiji. Izložba, kao i fotomonografija, pod naslovom „San Riječkih ljetnih noći“ umjetnički je hommage Riječkim ljetnim noćima, a gosti će imati prilike podsjetiti se vrhunaca prošlogodišnjeg festivala kroz crno-bijeli svijet Grbčeva objektiva, koji vrlo često zalazi i u posjetiteljima nevidljiv festivalski „backstage“.

… Pogled na izložbu nudi fascinaciju prizorima koji odmotavaju obilje dokumentarnosti o kazališnim predstavama, o probama, o događanjima na pozornici i iza pozornice, o prostoru i vremenu kada se umjetnost, kako kaže autor u predgovoru svoje knjige, razlijeva najrazličitijim prostorima grada: riječkim Starim gradom, Crkvom sv. Vida, klaustrom Trsatskog samostana, Harterom, terasom Park hotela, vrtom Vile Ružić, sušačkom lukom Porto Baroš i drugim riječkim prostorima koji su za trajanja Riječkih ljetnih noći postali pozornice na kojima se odvijaju uzbudljiva dramska i glazbena događanja… Foto-knjiga je autorov projekt s predgovorom i dvjestotinjak fotografija visoke estetske i zanatske razine. Razgledava se s ljubavlju. Nije opterećena ni tekstovima ni podacima. I treba je imati negdje pri ruci da nas, u žurbi svakodnevice, podsjeti na duhovne vrijednosti života.“ Napisala je to povjesničarka umjetnosti Branka Arh koja će prigodom otvorenja predstaviti izložbu i fotomonografiju.
Izložba će se moći razgledati svakoga dana, od ponedjeljka do subote, od 20.00 do 21.00 sat.

fotografija iz fotomonogafije i izlobe Voljena Grbca

Potom će, na Trgu 128. brigade HV-a s početkom u 21.30 sati, uslijediti već tradicionalno obraćanje intendantice HNK Ivana pl. Zajca Nade Matošević Orešković i riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela publici, koji će jedanaeste Riječke ljetne noći proglasiti i službeno otvorenim, uz podizanje festivalske zastave.

Nakon toga, također na Trgu 128. brigade, slijedi spektakularni ulični performans „Genesis“ u izvedbi Teatra „A“ iz Poljske. Spektakl se, prateći razvoj čovjeka, na vrlo atraktivan način dotiče nekih važnih pitanja, približavajući se totalnom kazalištu. Predstava se temelji na prvih devet poglavlja Knjige Postanka, arhetipskog teksta koji je imao ključnu ulogu u razvoju europske misli, a pod utjecajem je literarne, glazbene, umjetničke i filozofske vizije istaknutih europskih umjetnika i učenjaka, no intepretacija je posve moderna i postavlja pitanje: Što je u tome suvremeno?

Svečano otvorenje pratit će, kao i prošle godine, zanimljiv niz događanja na gradskom Korzu i okolnim trgovima i ulicama koji će već od 20.00 sati nadalje postati svojevrsnom pozornicom i ugostiti razne izvođače. Tako ćemo imati prilike gledati cirkusko-glazbeni program na štulama „Go Throw my Leggs“, zatim „All that Jazz“ plesne grupe „Flame“, nastup Academia de Capoeira iz Rijeke, te „Energiju vatre“, nastup žonglerske skupine „Red Rays“, a posjetitelji će imati prilike uživati i u pivu po promotivnim cijenama na promociji Carling britanskog piva.
Ulaz na sve programe je slobodan.

RASPORED DOGAĐANJA NA DAN OTVARANJA FESTIVALA RIJEČKE LJETNE NOĆI 2014.
Na Korzu i okolnim trgovima i ulicama:
od 20.00 do 21.00 sat
na štulama preko Korza i ulice Ante Starčevića
cirkusko glazbeni program
„GO THROW MY LEGGS”
Autor: Omar Ivan Ivančić

od 20.15 do 21.00 sati
ispred ulaza u Središnji odjel Gradske knjižnice Rijeka
(Ulica Matije Gupca 23)
nastup Plesne grupe „Flame”
„ALL THAT JAZZ”

od 20.15 do 21.15 sati
Korzo 33a
nastup žonglerske skupine „Red Rays”
„ENERGIJA VATRE”

od 20.30 do 21.20 sati
ispred zgrade Grada Rijeke
nastup Academie de Capoeira Rijeka

Atrij HNK Ivana pl. Zajca Rijeka
20.30 sati
Otvorenje izložbe fotografija i
promocija fotomonografije
„SAN RIJEČKIH LJETNIH NOĆI”
autor Voljen Grbac

Korzo (Trg 128. brigade HV)
21.30 sati
svečani govori
intendantice Nade Matošević Orešković
i gradonačelnika Vojka Obersnela;
podizanje festivalske zastave
ulični performans
Theatre „A” (Poljska)
„GENESIS

Komentari