Podizanjem festivalske zastave Libertas uz stihove Himne slobodi 10. srpnja u 21:00 sat ispred crkve sv. Vlaha svečano će biti otvorene 66. Dubrovačke ljetne igre, koje će se i ove godine tradicionalno održavati od 10. srpnja do 25. kolovoza. U 47 dana, na gotovo dvadeset ambijentalnih lokacija, više od 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta pred međunarodnom publikom od 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja izvest će više od 70 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih i drugih programa.

O ovogodišnjem programu i festivalu općenito na konferenciji za medije u hotelu Argentina govorili su gradonačelnik Andro Vlahušić, intendant Igara Mladen Tarbuk, njegova pomoćnica za dramski program Mani Gotovac te direktorica Korporativnih komunikacija generalnog sponzora Vipneta Martina Rizman Matić.

Upravo kroz suradnju s Vipnetom omogućen je popust od 20% u na ulaznice kupljene u odabranim Vip centrima, te posebne besplatne mobilne aplikacije koje upotpunjuju iskustvo inozemnim i domaćim ljubiteljima umjetnosti. Nagrađivani Vip script omogućit će praćenje predstava Ekvinocijo, Romeo i Giulietta te Dubrovačka trilogija uz hrvatski i engleski titl na mobilnim uređajima. Tu su i aplikacije Vip DLJI sa svim informacijama o Festivalu te Vip DSF guide koja koristi tehnologiju proširene stvarnosti i dubrovačkog kneza pretvara u virtualnog vodiča kroz Dubrovnik i Igre.

Martina Rizman Matić, Andro Vlahušić, Mani Gotovac, Mladen Tarbuk
Martina Rizman Matić, Andro Vlahušić, Mani Gotovac, Mladen Tarbuk

Premijerni dramski program 66. festivalske sezone otvorit će Elementarne čestice prema istoimenom romanu jednog od najvećih francuskih suvremenih pisaca Michela Houellebecqa. Predstavu koja je po najavi izvođenja na Igrama izazvala brojne kontroverze u hrvatskoj te svjetskoj javnosti režira ugledni hrvatski i europski redatelj Ivica Buljan prema adaptaciji Velimira Grgića. Premijerna izvedba održat će se 20. srpnja na tvrđavi Lovrjenac.

Dubrovačka trilogija Iva Vojnovića drugi je premijerni dramski naslov ovogodišnje festivalske sezone. U režiji Staše Zurovca i s ponajboljim glumcima hrvatskog glumišta svih generacija, ova tročinka odigravat će se na dvije lokacije: u Kneževom dvoru te ispred Dvora. Nagrađivani Vojnovićev Ekvinocijo u režiji Joška Juvančića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na otoku Lokrumu i ove je godine na programu, baš kao i lanjska uspješnica Romeo i Giulietta Williama Shakespearea, u režiji Jagoša Markovića u ljetnikovcu Skočibuha na Boninovu.

Uspješan projekt Pisci na Igrama, ostvaren u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca, nastavlja se i ove godine, a uključivat će uprizorenje romana Ledeni mjesec na brodu koji će ploviti prema pučini, uz gostovanje samog autora, francuskog filozofa Pascala Brucknera koji će održati i svoju književnu večer. Uprizorenje ovog romana priprema se u koprodukciji s Muzejom za suvremenu umjetnost iz Zagreba, što je prva suradnja ove institucije s Igrama, a dio je Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj. Scensku prilagodbu romana potpisuje redateljica Vlatka Vorkapić. U sklopu istog projekta, na kupalištu Šulić odigrat će se reprizne izvedbe Nekoliko zamišljenih prizora prema romanu ‘Ocean more’ talijanskog pisca Alessandra Baricca, čiju scensku prilagodbu potpisuje Mani Gotovac.

Hrvatski esejist i nagrađivani pjesnik Dražen Katunarić još je jedno književno ime s kojim će se upoznati festivalska publika. Njegovu zbirku poezije naziva Kronos za scenu priprema mladi redatelj Paolo Tišljarić. Među Piscima se našao i Rade Šerbedžija koji će nastupiti s jednim od najvećih gitarista ovog dijela Europe Miroslavom Tadićem, a svoju noć na Lovrjencu započet će Hamletovim monologom Biti ili ne biti u sjećanje na njegovu briljantnu interpretaciju danskog princa iz 70-ih godina prošlog stoljeća na toj istoj lokaciji. U sklopu dramskog programa izvest će se i Vjerenice Davora Mojaša, posljednji uradak Studentskog teatra Lero i još jedna njihova predstava koja zaziva, otkriva i prepoznaje drugo lice Grada u kojem je nastala.

Prvi put otvaranje Igara režira televizijski, a ne kazališni redatelj, a ta uloga pripala je Ivanu Miladinovu koji će suvremenom tehnologijom 21. stoljeća pokazati priču o Dubrovačkim ljetnim igrama kroz 65 godina njihova postojanja. Na zidovima Sponze i Luže bit će prikazivani isječci iz povijesti Igara dok će istovremeno isti tekst govoriti glumac na posve drukčiji način – Mani Gotovac

Neobarokni balet Opasne veze premijerno izveden lani na Boškovićevoj poljani u koreografiji i režiji Valentine Turcu i Lea Mujića, ostvaren u koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora i Festivala Ljubljana, i ove je godine na repertoaru, a ljubitelje baleta očekuje i gostovanje Slovenskog narodnog gledališča Maribor s baletnim diptihom Rekvijem za 2 stolice & Stabat mater u koreografiji Edwarda Cluga.

Glazbeni program 66. Igara otvara se dan nakon Svečanog otvorenja i to Vip koncertom ispred crkve sv. Vlaha u sklopu kojeg će s opernim repertoarom nastupiti jedan od najvećih hrvatskih tenora mlađe generacije Domagoj Dorotić i bariton Leon Košavić uz Slovensku filharmoniju pod ravnanjem skladateljske legende, velikog Uroša Lajovica. Brojni komorni, simfonijski i solistički koncerti nizat će se kroz srpanj i kolovoz. Maestro Ivo Pogorelić će u atriju Kneževa dvora muzicirati s Komornim studijom Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem uglednog mađarskog dirigenta Zoltána Kocsisa; mladi Rus, koji je sa svega 16 godina osvojio prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Čajkovski, Alexander Kutuzov priredit će klavirski recital, dok će miljenik festivalske publike, pijanist Itamar Golan nastupiti s violinistom Guyom Braunsteinom, donedavnim koncert majstorom Berlinske filharmonije. I sopranistica Lana Kos nakratko će napustiti najveće svjetske pozornice, na kojima redovito nastupa, da bi početkom kolovoza održala recital s ruskim romansama u Dvoru.

Gregory Porter još je jedno veliko ime, dobro poznato ljubiteljima jazza, a ovaj lanjski dobitnik prestižne nagrade Grammy u kategoriji Najboljeg vokalnog jazz albuma, 15. kolovoza nastupit će na taraci tvrđave Revelin. Festivalsku publiku očekuju i nastupi slavnog Klavirskog trija Arensky iz Sankt Peterburga, Vokalnog ansambla Antiphonus s Edinom Karamazovim na lutnji, Slovenskog okteta, Cantus ansambla, klarinetista Giampiera Sobrina s pijanistom Robertom Morettijem, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, mladog američkog pijaniste Andrewa Tysona, Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije s Hrvatskim baroknim ansamblom i drugih vrhunskih glazbenih imena.

festival_dubrovnik

Novost u programu Igara su Noćne serenate, zamišljene kao off program u sklopu kojeg će se održati nekoliko glazbenih izvedbi u kasnim noćnim satima na različitim lokacijama – ljetnikovcu Skočibuha, Boškovićevoj poljani, taraci Revelina te u amfiteatru Excelsa nekretnina na Srđu. Koncept je inspiriran izvornim pučkim izričajima gradskih sredina koji su se tijekom vremena, nadahnuti spregom pjesnika, skladatelja i interpreta, preobrazili u glazbenu i pjesničku vrstu tipičnih regionalnih kultura. Takvu tradicionalnu glazbu vezanu uz različite gradove i različite kulture izvodit će glazbene zvijezde poput Tereze Kesovije koja će nastupiti s repertoarom najljepših francuskih šansona, “bosanske Billie Holiday” Amire Medunjanin i to s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka, romskog violinskog virtuoza Robyja Lakatosa sa svojim ansamblom, dubrovačkog trubadura Ibrice Jusića, Klape Kaše s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem Đela Jusića i reportoarom Dubrovačkih trubadura, te gostiju iz Boke Kotorske s programom pod nazivom Bokeljski akord.

Bogat popratni program 66. Igara dodatno će obogatiti izložbe slikara Matka Trebotića, francuskog fotografa Marca Ribouda te dubrovačkog slikara Josipa Škerlja. Predstavit će se i najnovija knjiga jednog od najuglednijih hrvatskih povjesničara umjetnosti Igora Zidića pod nazivom Rukopis oka u izdanju Matice Hrvatske. Filmski program u dubrovačkim ljetnim kinima uključuje projekcije kultnih filmova tematski vezanih za ovogodišnji program, a tradicionalno će festivalska publika moći vidjeti i selekciju najboljih domaćih i međunarodnih filmova s Pulskog filmskog festivala. Folklorni ansambl Linđo serijom svojih nastupa na taraci Revelina predstavit će folklorne plesove i pjesme iz svih dijelova Hrvatske. Planirano je i kontinuirano održavanje javnih razgovora na aktualne teme uz sudjelovanje umjetnika i publike.