Održane radionice u sklopu projekta Čekaonica za ljude, strojeve i grad

191

Radionica Prilagođavanje održana je u bistrou Cres na željezničkom kolodvoru. Posjetitelje su ugostili autori izložbe Nadija Mustapić i Toni Meštrović, dok je moderatorica tribine bila Ivana Golob. Večer je bila inspirirana idejom Borisa Groysa da se postojanost u gradovima može pronaći u ‘ponavljanom odgađanju konačnog rješenja; konstantnom fragmentarnom prilagođavanju novim zadatostima’. Posjetitelji radionice su prije njezinog početka pogledali videoinstalaciju pa se tako na tribini osim o samom radu raspravljalo i o konceptu vizije grada koja je najčešće subjektivan dojam. Upravo takva postavka nameće pitanje trebamo li imati zajedničku viziju i kako je formirati. Mustapić i Meštrović su sa sudionicima podijelili svoje iskustvo rada na projektu te objasnili u kojoj je relaciji njihov rad s estetskom i društvenom dinamikom željezničke postaje.

U subotu je bila održana radionica Čekanje u organizaciji Vijeća mladih Benčić. U radionici je sudjelovalo desetero djece između 7 i 13 godina, a prije početka im je održano kratko predavanje i upoznavanje sa željezničkim kolodvorom kako bi ih se propremilo na gledanje.

vijece mladihNakon toga su razgovarali s autorima i podijelili svoje dojmove. Rad su okarakterizirali kao realističan i ozbiljan umjetnički rad. Zanimalo ih je kako su autori snimali, zašto je kamera nekad mirna, a nekad se miče i trese i kako su snimane snimke iz zraka? Mustapić im je objasnila kako sve zavisi o načinu snimanja. Snimke iz zraka su napravili tako što su kameru postavili na kvadrikopter, mali helikopter na daljinsko upravljanje, dok su neke scene snimane i na način da je kamera postavljena na tračnice kako bi se snimilo podnožje vlaka u kretnji. Djecu je također zanimalo zašto su prilikom gledanja dok su sjedili na drvenim klupama u čekaonici osjetili vibracije, na što im je Mustapić objasnila kako zvuk putuje. Objasnila im je kako je za vibracije zaslužan soundbuffer, „kutija“ koja stoji na podu i kroz koju prolazi zvuk. Podrhtavanje je rezultat niskih frekvencija koje kroz pod dolaze do klupa i zato se one tresu, odnosno osjećaju se vibracije. Dječja razmišljanja, impresije i doživljaji otvorili su potpuno novu i drugačiju viziju ove videoinstalacije.

Vijeće mladih Benčić je nasljednik je projekta „Preuzmimo Benčić“ koji je 2013. godine osmislila i izvela kanadska umjetnica Althea Thauberger, a financiran je od fondacije Musagetes koja je organizator i ovih dviju radionica. Cilj Vijeća je podignuti svijest djece o povijesti njihovog grada, jačanje njihovog osjećaja pripadnosti, brige za prošlost, te pružanje osnove za razmišljanje o budućnosti grada. Istovremeno im se pruža prilika za upoznavanje različitih oblika umjetnosti, za uključivanje u rad kulturnih institucija i korištenje njihovih resursa te za uključivanje njihovih mišljenja i interesa u kulturnu dinamiku grada.

 

Majda Bembić

 

 

Komentari