Novi profum

82

Ma di je moj Keko? Poslala sam ga po meso i još ga ni! Meso, meso, nekad je bilo pojam, barem tako govori moja svekrva. Bilo ga je samo za specijalne dane. Pametno, barem su bili svi sretni kad bi se na stolu preženta koji komadić. Sad ga ima i previše. Po nekin kućama se žere i svaki dan. Buah, ne slažem se s tim, eventualno 2 puta na šetimanu i ale, navali! Ova formula: 3 x riba, 2 x meso, 1 x jaja sir ili pašta, a 1 x samo vegetable, mi zvuči okay. Ma neka svaki jede ča će, ali za reći pravo, danas se meso prilično, da mi uprostite – prokurvalo. Neću opet o porijeklu, kemikalijama i hormonima jer mi se smuči ali… Ne znam kega slušati. Neki govoru da je bolje ne jesti leševe, a drugi da bez mesnih proteina naš organizam pati. Tako u dilemi, eko ča san pročitala. Držite se dobro. Niki „stručnjaci“ su otkrili da se muški najviše pale kad im žene mirišu na meso! To im je najsexy profum. Ha, ha, ha, ova je lipa, a forši je i istina.

Moj Keko, kad dojde doma, a u hodniku ga zamanta miris pečenja, skoči mu adrenalin, obavezno me poljubi i pljusne po guzici. Ali sad, hoj ti znati ča je bolje, da li da mirišin na teletinu, govedinu, svinjetinu ili forši na kokoš? Moran to ispitati samo dajte mi vrimena. Čim skužin foru, zajno javljam svima. Komadi moji, imat ćete ča teći jer će vas dragi loviti svud po stanu, ju nou vot aj min?

Mene je net skroz inšempija. Malo mi fali da postanem stručnjak iz nutricionizma. I medicina mi dobro gre. Skoro pa ću moći i dijagnoze postavljati. Obavezno pratin ča je zdravo, a ča nije. Potpuno sam izbacila iz košarice sve moguće paštete, kobasice, špic-rebra, pancetu, slatke stvari, biškote, kroasane i sve kolače ča se prodaju naokolo. To mi je lipa ušteda, ne? Šolde više trošin na zobene pahuljice, heljdu, fažole, sezam i razne sjemenke, mendule, orihe i te stvari. Dobro se čujen, časna riječ. Provala sam neke kekse sama speći i doli ću vam dati ričetu. Si umišljan da su zdraviji i da manje debljaju od onih kupljenih. Koji put me zafrkne moja mama. Ona je penzićka i odlična kuharica. Kad njoj dojde dosadno, kuha li ga kuha. Svako toliko mi telefonira: „Oly, dojdite si po punjene paprike!“ ili „Dojdite si po sarme!“ ili „Sam spekla gibanicu, šu dojdite!“ I kako je odbiti? Mamicu se mora slušati i nikako je ufenditi. Ako njoj rečen da mi ne treba jer već imam skuhano, razočarano mi reče: „Okej, ako nećeš, onda ću sve hititi u škovace!“

Za sada još guramo, barem nismo lačni, ali kako stoji financijska šituacija kod nas, a boga mi i šire, hm, da ne bi opet došlo ono isto vrime iz djetinjstva moje svekrvice Mariucci?!
Važno je ne pasti u depru. Ma ke depra, moramo misliti na fešte. A i one nisu ča su nekad bile. Božićnica uglavnom pušiona, 13. plaća pušiona na kvadrat, kriza, kriza sve izgriza. Imali smo familijarni sastanak. Prva točka dnevnog reda, Božić i Novo lito. Mariuči je rekla: „Ljudi, ove feste će biti žajeb za moj takuin! Za to, ne pitajte me nista. Ne očekivajte nista. Nema soldi za monade e poklone. Sve sta ima mora stediti za tombu!“ Pensajte vi kako mi je vesela ta svekrva. Te hiti u bedaru tik-tak. Na kraju sjednice smo se dogovorili da za praznike svi imamo „gripu“. Ako vam se sviđa ta ideja, morete nas kopirati i biti par dana na miru. Ah da, ričeta, lec gou tu d kičn i upalimo špaher na 180.

BIŠKOTI OLYMPIOTI
Stavite u zdjelu 250 g sitnih zobenih pahuljica, 70 g maslaca na komadiće, 4 žlice maslinovega ulja (Ča se čudite? Ukus ulja se ne osjeti, a zdravo je. Ako nećete ulje, onda gre 125 g maslaca pa se debljajte!)

Malo cimeta, 1 čajna žličica sode bikarbone, naribana kora limuna, 25 g mljevenih mendula i 25 g orihi, malo ruma i mrvica soli, cilo jaje, 60 g cukra, 4 žlice meda i 1 vanilin šećer.
Međgajte sve rukama par minuta. Kad se sve sjedini, delajte kekse po želji. Peći na harti za pečenje, dokle lipo požute. Brzo su gotovi, pazite da ne izgore! Krc, krc, mljac, mljac, sve najbolje, budite sretni i zdravi! Svima mirisni pozdrav,

VAS VOLI, VAŠA OLY
oly.olympia@mail.inet.hr

Komentari