U Trstu je upravo okončano 14. izdanje poznatog modnog skupa International Talent Support na kojem je 40 finalista pokazalo svoje obrtničko i umjetničko shvaćanje odijevanja u kategorijama mode, umjetnosti i Samsung Galaxy Awarda. Talenti za koje se već zanimaju čuvene svjetske modne kuće, obranili su projekte na temu budućnosti!

Nicola Farmichetti umjetnički direktor branda Diesel, Demna Gvasali iz Louis Vuittona i kuće Martin Margiela te urednica talijanskog izdanja magazina Vogue, Sara Moino, bili su na čelu žirija pred kojim su se predstavili sudionici ITS-a.

Budućnost kao glavna tema natjecanja otkrila je posebnu nadahnutost i znanje mladih kreatora koji posjeduju jako solidne baze u konstrukciji odjeće zamišljene za neizvjesnu budućnost.

moda buducnosti trst

Umjesto robotičkih silueta i minimalističke odjeće pa konektiranih komada, Njemica Paula Knorr je učinila drugačije predstavljanjem jako ženstvenih modela od lurexa, fluidnih linija krojenih uz tijelo, dugih i privlačnih. Originalnost je bila dovoljna da pobijedi i dobije Nagradu ITS-a kao i 10.000 eura. Uz to će biti uzvanica slijedećeg natjecanja na kome će pokazati novu kolekciju.

“Jedina mogućnost predstavljanja budućnosti je njezino kreiranje”-naglasila je osnivateljica i direktorica natjecanja Barbara Franchin, dodavši “kada ste mladi ne bojite se prepreka i sve vam je moguće ostvariti”!

trst moda budućnosti

U kategoriji modnih dodataka istakla se Austrijanka Isabel Helf koja je pokazala velike, zacuđujuće torbice geometrijskih oblika. Koreanka Yun Sun Jang je ostvarila predivnu krunu upotrijebivši kristale Swarovski čije je priznanje otišlo u njezine ruke. Japanac Yuko Koike je realizirao djelo nalik na obojene bombone dobivši nagradu Artwork.

Nagrađeni sudionici su dobili mogućnost djelovanja kod najvecih marki i korištenje Studija međunarodne kreativnosti.

Džana Mujadžić