Konačni obračun

273

Nekadašnjeg UN-ova odvjetnika Toma Byrnea angažira njegov bivši šef, Henning Munchau, da za UN obavi samo još jedan posao. Ispred sjedišta Ujedinjenih naroda ubijen je bombaš samoubojica, a rutinskom je istragom utvrđeno kako je riječ o Geraldu Mertonu, 77-godišnjem Litvancu koji je preživio holokaust. Takav iznenadni obrat situacije odvodi Toma Byrnea u London, gdje ubrzo otkriva da starac možda i nije sasvim nevin: Merton je bio član tajnovite terorističke organizacije odgovorne za ubojstvo stotinjak nacista koji su izbjegli suđenja za ratne zločine.

Baš kao i u svojim prethodnim hitovima, britanski se pisac Sam Bourne i u Konačnom obračunu fokusira na bližu i dalju prošlost vješto ispreplićući tajanstveni Mertonov život nakon Drugog svjetskog rata i golu borbu njegove obitelji za preživljavanje za vrijeme nacizma. Konačni obračun, djelomično inspiriran stvarnim događajima, također je pripovijest o skupini ljudi koja, preživjevši holokaust, traži osvetu za nacističke zločine. Bourne pokazuje kako terorizam nije rješenje čak ni kada je riječ o notornim nacistima – jer jednom pokrenuta spirala nasilja, lako pretvara žrtve u progonitelje.
Ovaj triler nikoga ne ostavlja ravnodušnim zbog atmosfere, osjećaja koje pobuđuje i stalnih obrata u radnji koji se brzinom svjetlosti nižu od prve do posljednje stranice.

Sam Bourne je pseudonim britanskog novinara Jonathana Saula Freedlanda (1967.), kolumnista listova The Guardian, London Evening Standard i Jewish Chronicle.

Konačni obračun (originalno objavljen 2008.) nakon uspjeha romana Pravednik (2006.) i Posljednji testament (2007.) Bourneov je najveći bestseler.

Ljevak, knjige bez granice!

Komentari