Je li Susak – otok plodnosti?

4528

susak

Za vinovu lozu Susak je bogomdani otok – od tla do klime. Odnosi se to i na dio povrća i voća.
Međutim, posve je drugo govoriti o Susku kao otoku plodnosti – s obzirom na ostvarenje trudnoće u žena koje nisu ni višegodišnjim nastojanjem mogle ostvariti majčinstvo. Posve je pogrešno držati da je samo žena ta koja u vezi s muškarcem ne može ostvariti željenu trudnoću. Naime, stručne analize pokazale su da su – podjednako – u jednoj trećini – “krive” žene, pa muškarci i, nakraju, oboje.
Zašto iz Maloga Lošinja sve češće dolaze glasovi kako je Susak otok plodnosti, misleći na liječenje neplodnosti u žena, a ne, recimo sam otok Lošinj ili Cres pa Ilovik i Unije, odnosno Male i Vele Srakane – pitanje je na koje je teško odgovoriti. Svi navedeni otoci imaju gotovo identičnu mikroklimu, osim što se razlikuju u napučenosti prostora te vrsti i količini uzobalnog pijeska. Dakle, aludira se na to da je susački pijesak glavni čimbenik u liječenju neplodnosti u žena. Kad bi susački pijesak zaista bio ljekovit, mogao bi lako postati unosni izvozni “brend”. Ali, o tom – potom.

Osim za liječenje bolesti dišnih organa – očemu je pisao bečki liječnik dr. Ernest Mayerhofer (u susačkoj Uvali Bok nalazilo se Klimatsko lječilište za bečku djecu, od 1912. – 1914.), posljednjih tridesetak godina u našim medijima javnog priopćavanja registrirano je više svjedočenja žena koje su rodile nakon odmora provedenog na Susku, a prije toga su godinama uzaludno željele ostvariti trudnoću.

Više sretnih žena govorilo je o čudesnom vrućem susačkom pijesku i moru, oazi mira i čistog zraka, životu bez stresa. Sve te žene koje su postale sretne majke duboko su uvjerene da im je upravo zbog boravka na Susku ostvaren dugogodišnji san – roditi i postati majka. Naravno, za njih je nevažno jesu li ostvarile majčinstvo zbog susačkog pijeska ili zbog nečega drugoga.

Premda se mišljenja liječnika, posebno ginekologa, razmimoilaze u pogledu tvrdnji što je na Susku – kod dugogodišnjih nerotkinja – uzrokovalo ostvarenje majčinstva, činjenica je da je više žena koje su se godinama (neuspješno) liječile od neplodnosti tek nakon boravka na tom predivnom pješčanom otoku ostvarilo majčinstvo.

Je li u liječenju ženske neplodnosti pomaže susačka topla klima, izrazita vlažnost i čistoća zraka, vrlo toplo more i vrući pijesak ili pak samo boravak u oazi mira i tišine, bez cestovnog prometa i turističke gužve kakvu najčešće susrećemo u našim, također lijepim, turističkim mjestima, trebali bi ustanoviti medicinski stručnjaci. Bez stručne znanstvene analize sve tvrdnje o Susku kao otoku plodnosti na kojem nerotkinje postaju rotkinje mogu se svrstati pod senzacionalizam bez čvrstog, znanstvenog pokrića.

susak

O Susku – kao mjestu uspješnog liječenja ženske neplodnosti pojačano se govori, kako već rekoh, tek posljednja tri desetljeća. Susak su (informativno) posjećivali i neki naši eminentni ginekolozi pa se može pretpostaviti da će se nešto učiniti u pravcu utvrđivanja objektivne prosudbe o tome koliko boravak na Susku pomaže ženama s problemom neplodnosti da postanu majke. Nešto se govorilo i na znanstvenim skupovima u Malom Lošinju, ali sve je to još daleko od nepobitno utvrđenih činjenica.

U prošlom stoljeću otok Susak se često isticalo (u medijima javnog priopćavanja i programskim, razvojnim, planovima Općine Mali Lošinj te Primorsko-goranske županije) kao mjesto vrlo pogodno za prirodnu klimatsku terapiju. Mogućnosti klimatskog liječenja na Susku, jedinstvenom pješčanom otoku na hrvatskom Jadranu, vrlo su velike ali, nažalost, malo ili gotovo nikako korištene. Osim individualnih posjeta i kraćih boravaka turista koji dolaze na taj – prema otvorenom moru – posljednji otok cresko-lošinjskog arhipelaga – radi liječenja psorijaze, kožnih osipa, kroničnog bronhitisa, astme i raznih oblika alergija (naročito kod djece), na Susku smišljenog, organiziranog i planiranog prirodnog klimatskog liječenja nema, odnosno nije ga bilo sve od početka Prvoga svjetskoga rata do naših dana. Ono što je Austro-Ugarska Monarhija učinila u dvije godine prije početka Prvoga svjetskoga rata, nažalost, nikada se do danas nije ponovilo.

susak 3

Premda na Susak dolaze nerotkinje i zatrpavaju se (u vrijeme ljeta) vrućim pijeskom, živeći u nadi da će ostvariti san o majčinstvu, još ne postoji ni jedna znanstvena studija koja bi potvrdila ljekovitost susačkog pijeska u liječenju neplodnosti žena. Ipak, postoje neka svjedočenja žena – dugogodišnjih nerotkinja (Suščanki – u drugoj ili trećoj generaciji – potomaka susačkih iseljenika u Americi te vlasnica kuća za odmor) koje su – nakon ljetnog boravka na Susku ostvarile majčinstvo.

Ivana Prohić, nekadašnja tv-spikerica i tv-voditeljica, koja danas ima kuću na Susku (u Gornjem selu) rekla je novinarima Katarini Šoštarić-Perković i Gradimiru Radivojeviću (objavljeno u reportaži): Na Susku sam liječila neplodnost i dobila djecu: Sve je na Susku drukčije, poglavito mir koji opušta. Kad sam prvi put došla na otok, o njemu ništa nisam znala, osim da ga zovu otokom plodnosti. I sama sam se uvjerila da je izuzetno ljekovit za sve bolesti, a ponajprije za neplodnost, u muškaraca i žena. Nama je pomogao… Često mi dolaze žene s pitanjem: na Susku smo i što da radimo dalje? Ništa, odgovaram im, već ste učinili mnogo što ste došli na otok…
Spomenuo bih, usput, da Ivana Prohić, sa suprugom Nedimom, ima dvoje djece – Adija i Emu.

Dr. Cvjetko Čandrlić, ginekolog, koji se bavio i problemom plodnosti u žena, nakon dugogodišnjeg boravljenja (u vrijeme ljeta) na Susku zaključio je da bi sveukupnost susačke klime (topla ljeta, bogati aerosol, čistoća zraka, čisto i toplo more, topli pijesak) i, općenito, života (usporenost životnog tempa, smanjena buka, otok bez automobila, oslobođenost od stresa…) mogli pozitivno djelovati na ostvarenje trudnoće i kod žena – dugogodišnjih nerotkinja.

-Previše je slučajeva u kojima su neplodni bračni parovi, nakon boravka na Susku, dobili dijete ili djecu, da bi sve to bilo slučajno. Tijekom godina otkako sam na Susku (od 1973., op. a.) smatram da susačka mikroklima i potpuna opuštenost tome pogoduju. Dakle, toplo more, specifičan, ljeti, pijesak, čist zrak i odsutnost alergena. Opuštenost je u svemu tome veoma važna, a na Susku nema nikakvih uvjeta za stresove. Nema smoga i automobila i ima svega onoga što isključuje negativno djelovanje urbane sredine. No, i motiviranost svih žena, odnosno bračnih parova bez djece ima važnu ulogu. Oni istinski vjeruju da će im pomoći boravak na Susku – govorio je dr. Cvjetko Čandrlić novinarima Katarini Šoštarić-Perković i Gradimiru Radivojeviću (u reportaži Na Susku sam liječila neplodnost i dobila djecu).
Unatoč razvoju suvremene medicine, farmakologije i farmaceutske industrije današnji čovjek se sve češće okreće oblicima prirodnog liječenja. Od velikog broja metoda prirodnog liječenja klimatska terapija postaje sve zanimljivijom i primjenjivanijom.

susak 4

Otok Susak je izrazito pogodan za organiziranje klimatske terapije jer ima niz pogodnosti: blagu klimu kroz čitavu godinu (izuzev u siječnju i veljači), vrlo toplo more i vruć pijesak u vrijeme ljeta te naglašenu vlažnost u toku čitave godine. Također, valja naglasiti, Susak je još uvijek oaza mira jer na njemu nema masovnog turizma i cestovnog prometa, a zrak i more su izrazito čisti budući da nema industrijskih ili drugih zagađivača. Kako na Susku ne rastu biljke alergeni, nema uvjeta za izazivanje peludne groznice i drugih alergijskih bolesti koje uzrokuje biljna pelud. Jednom riječju – Susak je vrlo pogodno mjesto za organiziranje klimatske terapije za niz bolesti, naročito u djece.

Nestručno je i neznanstveno Susak proglašavati otokom plodnosti. Ipak, neki primjeri ostvarenja plodnosti u višegodišnjih “nerotkinja” koje su trudnoću ostavile baš na Susku pokazuju da bi valjalo obaviti znanstvena istraživanja svih čimbenika koji – boravkom na Susku – potiču ostvarenje trudnoće žena uz pomoć njihovih partnera.

Slogan – “Žene s partnerima – dođite na Susak pa ćete ostvariti trudnoću” – može biti zgodan turistički domišljaj, ali i promašaj, razočarenje – ako se trudnoća ne ostvari.

Valja podsjetiti da ni nakon višegodišnjeg življenja na otoku Ssku neke bračne zajednice nikada nisu dobile djecu. Također, nitko nije ispitivao jesu li baš sve višegodišnje nerotkinje samim dolaskom na Susak ostvarile željenu trudnoću.

Borislav Ostojić

Komentari