Igra prijestolja ne dolazi u Hrvatsku!

Nakon višemjesečnih špekulacija, došla je potvrda iz HBO-a: šesta sezona iznimno popularne serije neće se snimati u Hrvatskoj

144

Hrvatska i posebno Dubrovnik postali su esencijalni dijelovi poznate serije od njene druge sezone. Upravo su zahvaljujući Igri prijestolja Hrvatsku posjetili brojni novi gosti, a došle su i druge snimateljske ekipe s drugim projektima, serijama, filmovima i glazbenim spotovima. U međuvremenu, Igra prijestolja proširila se sa snimanjima i u druge hrvatske gradove duž obale.

U šestoj sezoni međutim snimanja u Hrvatskoj neće biti. Sukladno priči i lokacijskim potrebama, snimateljska ekipa ne dolazi u Hrvatsku. Hoće li se serija vratiti u Hrvatsku odlučit će se kada HBO službeno odluči o narednim sezonama, tad će i produkcija procijeniti svoje potrebe sukladno scenariju. HBO ostaje zahvalan Hrvatskom audiovizualnom centru i lokalnoj ekipi na svoj do sad iskazanoj podršci i pomoći.

Serija igra prijestolja temelji se na američkom fantastičnom serijalu knjiga “Pjesma leda i vatre” Georgea R. R. Martina.

Ovo ujedno znači i da u šestoj sezoni nećemo vidjet previše Kraljevog grudobrana, pogotovo ne vanjske kadrove, događaje poput Joffreyevog vjenčanja, sprovode ili Hoda srama. Većina detalja drži se naravno u tajnosti, mada se zna da će se neke lokacije prebaciti u Španjolsku, pa će tako Girona glumiti Braavos, a Sevilla će, kao i u petoj sezoni, biti lokacija za kraljevinu Dorne. Upravo su tamo, u kraljevskoj palači Alcazar, originalno maurskoj utvrdi, snimani dijelovi pete sezone. Ne treba uopće govoriti kako se to odrazilo na turizam: Sevilla bilježi porast noćenja od 25%! Serija je općenito potakla gospodarstvo u regiji i doprinosi popularnosti ne samo Seville, već i cijele Španjolske.

Komentari