Ipak povlačimo više novca nego što uplaćujemo

Hrvatska je 2014. godine povukla 173,6 milijuna eura više nego što je uplatila u EU proračun

73

Prema podacima iz financijskog izvješća Europske Komisije, koji možete i sami pogledati na njihovim stranicama, Hrvatska je lani iz EU proračuna povukla ukupno 584,3 milijuna eura, dok je u 2013. taj iznos bio 290 milijuna eura. Najviše je pritom lani iz EU proračuna povučeno na ime ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije, 313,9 milijuna eura.

To znači da smo 2014. godine povukli 173,6 milijuna eura više nego što je uplaćeno u EU proračun. Godinu prije, hrvatska je bila u plusu u odnosu na uplate u EU proračun za 49,6 milijuna eura. Najveću pozitivnu razliku između uplate i isplate u EU proračun ostvarila je lani Poljska – 13,75 milijardi eura. Najveći minus između uplata i isplata imala je Njemačka – 15,5 milijardi eura.

Kako su EU izvori sve značajniji za financiranje investicija, to je dobar podatak, iako će se naći ekonomisti koji na ovaj model neće gledati blagonaklono. Ipak, sredstva koja su na raspolaganju svakako treba iskoristiti.

Zanimljivo je i da je proračun EU lani bio po prvi puta u povijesti EU-a niži nego godinu prije, a 90 posto ukupnih obveza EU je lani investirao izravno u članice putem financiranja na tisuće projekata, regija i gradova, poduzetnika, znanstvenih istraživača i studenata.

Komentari