I ove godine tvrđava Punta Christo dom niza glazbenih događanja

255

Pozitivan ritam tim je na današnjoj konferenciji za medije najavio festivalsku sezonu na tvrđavi Punta Christo u Štinjanu, gdje će se i ove godine, od svibnja do rujna, održavati program u Seasplash Summer Clubu koji ove godine radi i tijekom tjedna te niz festivala; Slurp!, Seasplash, Dimensions i Outlook. S njima su novinare upoznali Vedran Meniga, Boris Bjelica, Maja Gujinović te gost Filip Motovunski.

Sezonu na tvrđavi Punta Christo će već tradicionalno otvoriti 3ple Dubble Trubble party, u subotu, 21. svibnja, i to s nizom domaćih izvođača koji će se do šest ujutro izmjenjivati na tri pozornice. Novost je PDV Live floor na kojem će se održati koncerti bendova koji izdaju za zagrebačku PDV etiketu. Tvrđavu na kraju sezone, 24. rujna, zatvara Slurp!, serija ljetnih clubbing događanja koji će se još održati 18. lipnja, 16. srpnja i 13. kolovoza.

Seasplash festival (21. do 24. srpnja), najopuštenije festivalsko događanje u regiji u svojoj 14. godini dolazi u posebnom izdanju, posvećenom sound system kulturi, tijekom kojeg će se predstaviti dominantna većina domaćih sound systema, prisutnih i aktivnih na sceni, kao i poneki gostujući iz inozemstva. Poseban gost Seassplash festivala je Don Letts britanski glazbenik, DJ i radijski voditelj, hodajuća legenda koja je u 70-tima bila prva poveznica između rastućih scena punka i reggaea. Na Seasplashu će boraviti sve dane festivala, svoju raznovrsnu glazbenu kolekciju predstavit će u DJ setu, a na FilmSplash stageu bit će prikazana njegova četiri filma. Nova imena na listi su i O.B.F Soundsystem iz Francuske, Wicked Dub Division & Michela Grena iz Italije, Seven iz Velike Britanije te niz domaćih izvođača.

Među njima je i domaći DJ i producent Filip Motovunski, gost današnje konferencije, čiji će prvi album, kojim obilježava deset godina rada, uskoro izaći na PDV etiketi. Filip Motovunski će ove godine nastupiti u dva navrata na tvrđavi; u srpnju na Seasplash festival te u rujnu na Outlook festival.

Po mnogima možda najiščekivanije ovoljetno događanje je otvaranje Dimensions festivala (24. do 28. kolovoza) u Areni, 24. kolovoza, točnije koncert kultne britanske grupe Massive Attack koji dolaze u punom koncertnom sastavu. Nakon pet godina diskografske pauze Massive Attack je krajem siječnja objavio novi EP ”Ritual Spirit” kojim najavljuju album i s kojim su upravo na europskoj turneji. Ovim koncertom kreće peti, jubilarni Dimensions festival, a na tvrđavi će kroz sljedeća četiri dana i noći nastupiti preko 200 imena s vrha svjetske scene elektroničke glazbe. Njih predvodi čikaški pionir house glazbe Larry Heard poznat i kao Mr. Fingers, koji će pod tim umjetničkim imenom održati svoj nastup uživo, nakon više od dvadeset godina. Tu je i Octave One, Hiatus Kaiyote, Moritz Von Oswald​ Trio, Moodymann, Ben Klock, Marcel Dettmann, Richie Hawtin i mnogi drugi.

Tjedan dana kasnije na istom mjestu kreće deveti Outlook (31. kolovoza do 1. rujna), vodeći svjetski festival bass glazbe i soundsystem kulture. Najbolji svjetski glazbenici iz svijeta hip-hopa, duba, reggae, drum & bassa, dubstepa i svih nijansi između okupit će na pet dana dobrih vibracija. Festival u pulskoj Areni, 31. kolovoza otvara Damian ‘JR. GONG’ Marley, reggae i dancehall zvijezda, ujedno i najmlađi sin glazbene legende Boba Marleya, i sam vrlo je uspješan reggae i dancehall glazbenik. Na mnogobrojim pozornicama i na moćnim razglasima u tvrđavi svirat će pionir drum & bassa Roni Size, kraljevi dubstepa Benga, Youngsta i Hatcha, drum’n’bass velikani Andy C, Alix Perez, Goldie…

Outlook i Dimensions su i ove godine osluškivali puls regije, te će tako pred međunarodnom publikom predstaviti niz domaćih i regionalnih bendova, producenata i DJ-a. Na Dimensionsu će tako iz Hrvatske nastupiti Petar Dundov, Ilija Rudman, ABOP, Chui, Miss Sunshine, Cuisine Dub i ekstrakt ekipa, a na Outlook festivalu Elemental, Kandžija i Gole žene, Egoless, već spomenuti Filip Motovunski, Bamwise, Dubble i Digitron. Za oba festivala u prodaji su povoljnije ulaznice za posjetitelje iz Hrvatske i regije po cijeni od 660 kn za festival te 240 kn za koncerte otvorenja. Ulaznice se mogu kupiti putem Entrio sistema te na pretprodajnim mjestima diljem zemlje.

Centralna lokacija festivala, 200 godina stara tvrđava Punta Christo, intiman je labirint pozornica i prolaza obogaćenih najboljim svjetskim razglasima u nevjerovatnom okruženju mora i šume, tik uz festivalski kamp Brioni. Uz dnevnu pozornicu na plaži, zabave na brodovima i niz radionica posjetitelji mogu naći balans između dnevne i noćne strane festivala.

Komentari