Deveti Festival tolerancije u Zagrebu

330

jff-logo

Kroz sedam festivalskih dana bit će prikazano ukupno 67 igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, od kojih izdvajamo: Oscarom nagrađeni kratkometražni igrani film “The phone call” redatelja Mata Kirbyja i Jamesa Lucasa, “Not Anymore: a Story of Revolution” redatelja Matthew Van Dykea, film koji je do sada osvojio nevjerojatnih 80 nagrada, hrvatski kratkometražni animirani film “Wiener Blut” Zlatka Boureka, “Free Fall” redatelja Stephana Lacanta i dokumentarni film, pobjednik Sundance Film Festivala, “Alive Inside” redatelja Michael Rossato-Bennetta.

Najavljujemo i prvu filmsku retrospektivu i to mađarskog oskarovca i redatelja Istvana Szabe, koji u Zagreb dolazi s nekoliko filmova, a izdvajamo “The Door”, igrani flm koji majstorski oslikava odnos dvije žene na različtim društvenim polovima s neponovljivom Helen Mirren u glavnoj ulozi, te film “Mephisto”, koji je 1981. dobio Oscara za najbolji strani film.

finnes-lustig

Ovogodišnje festivalsko izdanje obilježit će dva povijesna jubileja, 70 godina oslobođenja Auschwitza i 20 godina genocida u Srebrenici. O temi holokausta već tradicionalno će poučavati gospodin Branko Lustig, čije educiranje mladih o strahotama nacizma danas, 70 godina kasnije, postaje još važnije kako holokaust ne bi mladima i tek nadolazećim generacijama postao fikcija. Uz vlastita iskustva i diskusiju s publikom, Lustig je za ovogodišnje izdanje “Edukacijskog jutra” odabrao i prigodni film “Belle i Sebastien” francuskog redatelja Nicolasa Vaniera.

Sarajevski umjetnik Tarik Samarah Zagrepčane će podsjetiti na Srebrenicu svojim projektom “1945-1995-2015”, nazvanom po godinama oslobođenja Auschwitza te genocidu počinjenom u Srebrenici, predstavljenim putem jumbo plakata na mnogobrojnim lokacijama u Zagrebu.

jff-publika

Osim filmskog programa, Festival donosi i bogati kulturni sadržaj, koji uključuje izložbe, koncerte, mnogobrojne diskusije, Edukacijska jutra te Festival market – okupljanje predstavnika uglednih domaćih i svjetskih festivala. Svi filmski programi, radionice i izložbe su besplatne, a samo se ulaz na koncerte plaća.

Više informacija: jff-zagreb.hr

Komentari