Darujte si Advent u Zagrebu

417

Brojna događanja odvijaju se svaki dan na Trgu bana Josipa Jelačića, a program vikendom započinje u 11 sati, a radnim danima u 18 sati. Uz najavu Djeda Božićnjaka, bit će tu raznih programa, nastupa brojnih kulturno-umjetničkih društava, plesnih i muških, ženskih i dječjih zborova, dramskih predstava, koncerata ozbiljne i zabavne glazbe, nastupa mađioničara, itd.

Paralelno s ovom manifestacijom na središnjem zagrebačkom trgu, organiziraju se i razna događanja na drugim lokacijama u gradu. Ovom prigodom podsjećamo na žive jaslice koje se ostvaruju već dvanaesti put. Uz sjajno osmišljenu scenografiju sa štalicom, svratištem, građanima Betlehema, domaćim životinjama, uvjerljivim kostimima i glumcima amaterima koji utjelovljuju Svetu obitelj, mudrace s Istoka i pastire, osmišljen je vrlo atraktivan program za sve posjetitelje našeg glavnog grada u vrijeme Adventa. Tu su još, Advent na Zrinjevcu koji se održava svakoga dana od 03.12. – 01.01.2012. od 10 – 22h, zatim Advent na Britancu, Advent na Trgu žrtava fašizma, Zima na Kvatriću, Gričevanje te Adventska Tkalčijana. Ne smijemo zaboraviti ni na Božićni sajam, na kojem se u lijepo uređenim kućicama razmještenim u ulicama oko središnjeg trga mogu kupiti razni darovi, umjetnički predmeti i suveniri.

Kao i godinama do sada, na glavom trgu organizirat će se i doček Nove godine uz centralni nastup sastava New Gypsies. Njih je utemeljio Chico Bouchikhi, jedan od osnivača legendarnih Gypsi Kingsa, francuskog sastava koji čine članovi dviju obitelji – Reyes i Baliardos. New Gypsies nastoje slijediti tradiciju izvođenja gypsi glazbe Gypsi Kingsa pa različite žanrove poput flamenca, popa i različitih tradicionalnih narodnih pjesama izvode s jednakim žarom, kao što to čine i njihovi glazbeni uzori. New Gypsies čine trojica Chicovih sinova, njegova kćer te trojica sinova Nicolasa Reyesa, drugog legendarnog člana i suosnivača Gypsi Kingsa. Strastvenost muziciranja podrazumijeva se sama po sebi, ona je u njihovoj krvi, i rezultat je uronjenosti u gypsy glazbu od samog rođenja. New Gypsies jedini su pravni nasljednici legendarnih Gispy Kingsa te kao takvi na svojim nastupima uz vlastite pjesme izvode kompletan repertoar Gipsy Kingsa. U interpretaciji glazbe Gipsy Kingsa osjeća se neizmjeran ponos i prenosi energija rumbe catalana koja publici pruža nezaboravnu Gypsy fiestu. Nastupali su po cijelom svijetu, na svim značajnijim festivalima popularne i etno glazbe. Održavaju brojne samostalne koncerte kako u koncertnim dvoranama tako i u barovima, kao što im i nalaže romska tradicija. Nastupali su i s mnogim svjetskim glazbenicima od kojih svakako treba istaknuti izvanredan nastup s Placidom Domingom u Katru. Za svoj zagrebački nastup dolaze u deveteročlanom gitarističkom sastavu, praćeni svjetski poznatom flamenco plesačicom Soniom Bouchikhi. Pripremaju poseban show koji uključuje interakciju s publikom koja će se te večeri naći na Trgu bana Jelačića. Detalje, naravno, ne žele otkriti, ali s velikom saumouvjerenošću obećavaju noć koja će se dugo pamtiti.

Uz sve navedeno, iznenađenje čeka i brojne strane turiste koji će tih dana boraviti u Zagrebu. Naime, 1. siječnja u Gradskom kazalištu Komedija Turistička zajednica grada samo za njih u 19 sati priređuje veliku Novogodišnju folklornu večer.

Više informacija o Adventu u Zagrebu, koji će potrajati sve do 1. siječnja 2012. godine možete pronaći na adresi www.adventzagreb.com .

Komentari