Bacite pogled u retrovizor – otkrijte prošlost Rijeke…

663

retrovizor rijeka

Neka prošla sjajna, mistična, bogata, i nadasve zanimljiva izdanja ovoga grada. Riječke razglednice za sve Riječane i ljubitelje grada na Rječini kao mali podsjetnik koliko
je veliko naslijeđe koje smo dobili!

Jeste li znali da je prva nastava gimnastike u povijesti hrvatskog školstva uvedena u program riječke gimnazije već 1865. godine?

Uveo ju je Fridrich Singer, austrijski i hrvatski sportski pedagog. Nadalje, 1904. godine je osnivanjem Primorskog Sokola i formalno-pravno započelo djelovanje gimnastičke organizacije, a prvi učitelj i trener bio je Šime Dorić.

Koliko je riječka gimnastika ostavila traga, ne samo u Rijeci nego i u Hrvatskoj govori činjenica da je 1904. godine osnovan Savez hrvatskih sokolskih društava. Pravni i povijesni slijednik spomenutog saveza je današnji Hrvatski gimnastički savez, u čijem Statutu datum osnivanja stoji označen kao „Dan gimnastike“. Tako će se u Rijeci 2014. godine slaviti tri velika jubileja – 110 godina gimnastike u Rijeci i 110 godina gimnastičkog saveza, kao i 160 godina uvođenja gimnastike kao fakultativnog predmeta u program gimnazijskog obrazovanja.

gimnastika

Da gimnastika ne čini samo dio riječke povijesti, pokazuje i činjenica da danas u riječkom gimnastičarskom klubu trenira oko dvjesto mladih, većina rekreativno, dok je dvadesetak natjecatelja. Neki od ovih vježbača dio su međunarodne scene.

Prvi gimnastičari u povijesti bili su akrobati koji su to izvodili u starom Egiptu. Zatim su se gimnastikom pozabavili i stari Grci. Mjesta gdje se ova aktivnost upražnjavala nazivala su se Gymnazium, a većina vježbača su doslovce u to vrijeme vježbali goli bez ikakve odjeće na sebi!

Jeste li znali da je prije čak 141 godinu u Rijeci odigrana prva nogometna utakmica na području Hrvatske, i to na inicijativu Roberta Whiteheada, inženjera i vlasnika tvornice Torpedo?

nogomet rijeka

Svoje nogometne vještine 1873. godine odmjerile su ekipe sastavljene od djelatnika mađarskih željeznica s jedne i engleskih radnika s druge strane. Englezi su radili u tadašnjem Riječkom tehničkom zavodu (Stabilimento Tecnico di Fiume) koji kasnije postaje tvornica Torpedo, a utakmica je odigrana na području poznatom kao Pod Jelšun, između ulaza u bivšu tvornicu Torpedo i INA-ine rafinerije na Mlaki. Za povijest nogometa u Hrvatskoj bitna je i 1880. godina kada je u Županji odigrana prva utakmica u kojoj su sudjelovali hrvatski igrači. Iz tog je vremena sačuvana čak i nogometna lopta.

Utakmica, koju je doduše teško dokazati konkretnim povijesnim dokazima i izvorima, je odigrana prilikom puštanja u promet dionice pruge između Rijeke i Karlovca. Prema procjenama, u to doba je na kvarnerskom području bilo 200-tinjak Engleza koje je u Rijeku zbog potrebe za kvalitetnim inženjerima dovodio upravo Robert Whitehead.

nogomet rijeka

Postoje i teze kako je prva utakmica odigrana 1866. godine u Zadru kada su engleski mornari na livadi postavili golove i zaigrali međusobno. Ipak, izgleda da su Riječani bili uvjerljiviji i uporniji pa su tako uz prisustvo Chrisa Hodgea, zamjenika britanskog veleposlanika u RH te predstavnika lokalne vlasti i Hrvatskog nogometnog saveza, na zgradi Metisa u ulici Milutina Barača otkrili spomen ploču povodom prve nogometne utakmice u Hrvatskoj.

Članak donosimo u suradnji s portalom Lokalpatrioti Rijeka

Komentari