Adele ili što smo slušali u 2011-toj

69

Kažu da su najslađe pobjede one do kojih se teško dolazi, što je u duhu s onom starom per aspera ad astra ili preko trnja do zvijezda. Uspjeh u profesionalnom, ali i drugim životnim sferama, dolazi nakon niza prepreka, spoticanja, dilema i trilema. No, oni koji unatoč poteškoćama ne prestaju vjerovati u svoj cilj, dugoročno svojom upornošću do njega i dolaze. 23-godišnja britanska pjevačica Adele pokorila je svjetsku glazbenu scenu te je nakon operacije glasnica trijumfalno podignula čak šest zlatnih gramofona na ovogodišnjoj dodijeli Grammy-a. Apsolutnoj pobjednici 54te dodijele Grammy-a pobjeda je nakon oporavka od operacije, vjerujemo, još draža.

Neukalupljena, netipična u glazbenom, ali i modno vizualnom smislu, mlada pjevačica osvojila je veliku popularnost već nakon prvog singla s albuma 21,  Rolling in the Deep. 2011-ta  je tako polako iznjedrila novu glazbenu divu, jer su se nakon spomenute pjesme, u radionici Adelinog mračnog gospela s primjesama bluesa i disca, kako pjevačica sama opisuje vlastiti album, kovali sami hitovi. U eteru radio stanica diljem svijeta često su se i još se uvijek čuju pjesme Someone like You, Set fire to the rain, ili Rumor has it.  Njene pjesme pjevušile su se u raznim reality emisijama, snimale su se kućne verzije njenih spotova, a zanimljivo Adele je bila i najizvođenija izvođačica na karaokama u 2011-toj.. Sve je izgledalo sjajno, svijet je radosno prigrlio novu vokalnu kraljicu ili barem princezu (s obzirom na još uvijek nježne godine). Tada su krenule prve glasine o privremenom prekidu karijere, a kao mogući razlog navodila se operacija glasnica.

Priča o njezinoj nesretnoj ljubavi utkana je u svaku poru albuma 21. Najpoznatiji bivši, kako su ga strani mediji prozvali, uspio je unatoč znatiželji paparazza i novinara ostati anoniman. Ova nerealizirana ljubav, primjer je kako se ponekad negativno iskustvo i emocije pretočene u umjetnost, (u ovom slučaju glazbu) transformiraju u pozitivnu priču. Adele je trenutačno sretno zaljubljena te je najavila kako će idući album biti pozitivniji, pošto više nema razloga za tugaljivost u stihovima svojih budućih pjesama.

No, Adele danas nije samo ikona u glazbenom smislu. Sudeći po intervjuima i medijskim istupima, riječ je o samosvjesnoj, pametnoj mladoj ženi, koja jasno zna tko je i što želi. Nesumnjivo, uzor mladima kakvog MTV-ovska garnitura teen glazbenika već dugo nije imala. U svijetu opterećenog modnim kanonima, trendovima i standardima ljepote, trči se za originalnošću pod svaku cijenu. Pri tom se često zaboravlja da ona dolazi iz osobnosti i stava pojedinca.  Pjevačica je to možda ponajbolje demonstrirala odgovorivši na neumjesni komentar modnog dizajnera Karla Lagerfelda  o njenoj debljini, poručivši kako je ona sobom zadvoljna i nema afinitete postati model. Inače, Adele na scenskim nastupima i javnim pojavljivanjima najčešće njeguje retro look koji se očituje u prigodnim frizurama, šminki kojom dominira crni tuš, ali i haljinama. Nastupi su joj jednostavni, gotovo minimalistički, jer pjevačica smatra kako uzrečica manje je više, izvrsno ide uz njezinu glazbu. Da joj bujne obline nisu minus, već plus, dokazala je i nedavnim modnim editorijalom za Vogue. Upravo Adele krasi naslovnicu ožujskog broja Voguea.

Prisjetimo se kako je Adel  zvučala na debitantskom albumu 19, izdanom 2008.godine:

Za prvi live nastup nakon spomenute operacije glasnica, na 54toj dodijeli prestižne glazbene nagrade Grammy, Adele je izabrala upravo pjesmu Rolling in the deep koja ju je i vinula u više glazbene sfere. Nagrađena u svih 6 kategorija u kojima je i bila nominirana, izjednačila se s Beyonce kojoj je isto uspjelo 2010. godine. Suze i emocije, one pozitivne zbog pobjeđene bitke s glasnicama i priznanja koja je dobila, samo su točka na i , te prekrasan epilog priče albuma 21. Nažalost, Adelina glazbena rapsodija navodno će biti na petogodišnjoj stanci, pošto je pjevačica najavila poduži odmor kako bi napunila baterije i dobila inspiraciju za novi album. Fanove će zacijelo ova vijest rastužiti, ali u međuvremenu mogu uživati u hitovima njena prva dva albuma.

Maša Delić

Komentari