Razgovor s dr. Davorom Mucićem za vrijeme Sarajevo Film Festivala

282
Izvor: Screenshot source.ba

Sagovornik portala Source.ba bio je jedan od svjetskih pionira telepsihijatrije. Davor Mucić, MD psihijatar, nekadašnji je riječki student, a karijeru je započeo u Danskoj. Telepsihijatrijom bavio se čak i prije pojave digitalnih medija za komunikaciju.

Prije nekoliko godina je Davor Mucić u programu Radio Rijeke predstavio taj, tada još nepoznat oblik psihijatrije koji je, zahvaljujući ponajprije pandemiji, naglo zaživio i rasprostranio se u svijetu – prenijeli su regionalni mediji o ovom čovjeku.

Mucić je Danskoj devedesetih pomagao žrtvama silovanja iz Bosne, koje su željele ostati anonimne, a ujedno potražiti pomoć na materinjem jeziku. Ovaj vid liječenja počeli su Amerikanci pedesetih godina prošlog stoljeća.

Treba naglasiti da telepsihijatrija nije Skype, kaže Mucić, za nju je potrebna visoka tehnologija koja omogućuje zumiranje i puno detaljniji uvid u npr. mimiku lica pacijenta i još mnogo toga, naveo je Mucić u toku pripreme razgovora.

Upitali smo Davora Mucića MD psihijatra, otkud Telepsihijatar u Sarajevu za vrijeme SFF-a?

– Prije svega zbog SFF, ali i u namjeri da promoviram “Globalne instrukcije za telepsihijatriju (TP)” na kojima sam radio 6 mjeseci, a objavljene su od strane Svjetske Psihijatrijske Asocijacije u februaru ove godine. Korona je pokazala da je međunarodna saradnja rješenje za sadašnju i buduće globalne katastrofe. A tu saradnju će u mnogome omogućiti tehnologija. Prednosti tehnologije su neupitne. Međutim, prednosti mogu biti u potpunosti iskorištene samo ako liječnici znaju kako koristiti tehnologiju na najefikasniji način.

Šta predlažete Davore, kao konkretno rješenje situacije?

Sada je vrijeme da zajedničkim naporima stvorimo bolji i efikasniji sustav njege i obrazovanja kroz obaveznu edukaciju, ali i suradnju sa političarima koji donose odluke od kojih ovisi budućnost javnog zdravstva, a tako i njega onih kojima je to najpotrebnije tj. pacijenata koji nemaju uvijek jednak pristup liječnicima dijelom zbog geografske udaljenosti, a dijelom zbog osobnih poteškoća, prije svega stigme tj. sramote od traženja psihijatrijske pomoći. Takvim osobama TP pruža mogućnost za njegom i liječenjem u privatnosti vlastitog stana ili kuće putem mobitela ili kompjutera koji su neizbježni dio gotovo svakog kućanstva.

Davor Mucić je u video razgovoru za Source.ba objasnio i otkud ustvari ideja da on kao (tele)psihijatar, već godinama dolazi u Sarajevo za vrijeme SFF-a.

Šta je u pitanju te da li prati ponašanje ekipa okupljenih na festivalu i kako ocjenjuje njihovo ponašanje, poslušajte u videu.

NOVINAR: Amer Mujezinović

SNIMATELJ I MONTAŽER: Kenan Ćemo (Source.ba)

Video intervju doktor MD (Telele)psihijatar Davor Mucić dao je za najgledaniji bh. video portal Source.ba i video možete pogledati KLIKOM OVDJE.

Komentari