Marija Mažar: Lifestyle je važan u životu, ali najbitnije je ono što imamo u sebi…

434
Marija Mažar
Marija Mažar, Foto: Ivor Mažar

Pred nama je konferencija Women’s Weekend (WW) koja će po prvi puta održati u Rijeci s ciljem osnaživanja i povezivanja žena u poslovnom i društvenom svijetu. Sudjeluješ kao moderatorica na konferenciji pa bih voljela da nam približiš temu koju ćeš voditi, kao i svoje goste.

Vjerujem da me sretno dopao panel koji mi leži jer je tema koju susrećem kroz rad, na Stilueti i na mrežama. Panel „O čemu žene lažu“ govorit će o poimanju ljepote i sebe danas, o zahvatima, filterima, o ljepoti. Vjerujem da će otvoriti jako dobra pitanja jer sve što sam navela ima veze sa samopouzdanjem i unutarnjim zadovoljstvom. Imam super tim i već sad se pribojavam da nam neće biti dovoljno vremena :). Svoje mišljenje dijelit će doktorica Vesna Utješinović Gudelj iz Poliklinike Croatia, Ana Volk osnivačica Poliklinika Estera, Jelena Veljača, naša poznata kolumnistica i Ena Domić Čaldarević urednica portala Story.hr. Svaka od njih ima svoja iskustva i sigurno će odlično pridonijeti temi. Ono što se nadam da ćemo na kraju imati neke dobre zaključke i inspiraciju, a da vaši čitatelji to ne propuste savjetujem da se odmah po završetku čitanja – prijave na konferenciju. Zahvalna sam Neveni i WW timu što su me uključili u ovu priču!

U ciklusu ovih razgovora s uspješnim Riječankama koje govore na konferenciji WW redovito postavljam pitanje zbog čega je važno da Rijeka bude domaćin jedne ovakve konferencije?

Rad u medijima daje jednu širu sliku na svijet oko sebe. Divno je bilo gledati kako se neki gradovi bude, razvijaju, postaju s jedne strane kvalitetna baza za svoje stanovnike s druge strane mamac za turiste.

Ja sam jedva čekala da osjetim taj živući puls u Rijeci. Rijeka je na izvrsnoj geolokaciji i odlično je povezana, svima blizu. Nadam se da će aerodrom na Krku odraditi svoje te nas još bolje približiti „svijetu“, mislim da ovdje leži ogroman potencijal. Rijeka je zanimljiva. Rijeka je zabavna. Ima što pokazati i pružiti te kao da sve ove godine jedva čeka pokazati da je grad koji ne samo da teče nego snažno pulsira. Čini mi se da idemo u tom smjeru. Mi Riječani smo veliki lokalpatrioti, samim time iz velike ljubavi i dosta kritični jedni prema drugima i sredini. Stavimo sad to po strani. Imam osjećaj da je važno da je Rijeka domaćin konferencije da pokaže i mi zajedno s njom da je grad potencijala, grad koji teče u perspektivnu budućnost. Rijeka je to doista zaslužila!

Koliko smo mi žene povezane kroz poslovanje i kako se bolje naučiti tome? Glavna organizatorica konferencije WW Nevena Rendeli Vejzović u svojem intervju koji smo nedavno objavili kao najavu konferencije navela je jedan životan primjer o tome kako muškarci odlično funkcioniraju po tom pitanju, čak i preskaču nas žene.

Vjerujem da je bitno da se umrežujemo, jedni od drugih učimo, međusobno se osnažujemo. U mom slučaju ja ne isključujem ni žene ni muškarce, ja se vodim onom human to human – volim u osobama s kojima surađujem prepoznati vrijednosti koje i sama njegujem. Onda mi je to to. Onda se razumijemo. Onda stvaramo i radimo sa zadovoljstvom. Uspjeh tada ne može izostati.

Ivor i Marija Maraž
Ivor i Marija Mažar, Foto: Impala Studio

Imaš li svoj ženski loby, grupicu žena na koje možeš računati u svakom trenutku?
I kako surađuješ sa ženama, u odnosu na muškarce?

Toliko me uzelo prethodno pitanje da sam djelomično odgovorila i na ovo. Imam svoje pleme divnih žena. To su one kojima se uvijek možeš obratiti, ponekad da se pohvališ, ponekad da se požališ, ali uvijek iskreno i otvoreno, životno. Imala sam i loših iskustava u poslovnom svijetu. Bit ću sasvim iskrena, nikad od muškaraca, već od žena. Međutim, sve je dio životnog i poslovnog sazrijevanja. Kroz svaki odnos učimo, a kroz odnose gdje se žene istinske podržavaju – najljepše rastemo. Ja sam zahvalna na ženama kojima sam danas okružena.

Osnivačica si, glavna urednica i spiruts movens portala Stiluetta koji se uglavnom bavi temama u domeni lifestyle. Koliko je važan lifestyle u životu?

Jako važan, sve važniji, čini mi se. Ali, budimo realni, sve je to ukras života, puno je važnije doći do toga da smo sretni i zadovoljni s onim što imamo u sebi. Sve to drugo onda oko nas samo nas oplemenjuje, ali ne i definira.

Tvoj suprug Ivor Mažar, uspješan fotograf u stopu te prati s fotografijama, koje su ključne u lifestyle temama. Birate li zajedno fotografije ili bolje pitanje – tko je art director?

Ovo mi je jedno od najdražih pitanja ikad (smijeh). Možda bi čak od Ivora dobili drugačiji odgovor, ali kako sam ja ta koju pitate odgovor je: Za Stiluetu ja, za klijente zajedno, za njegove poslovne partnere – on. Ovo sam baš lijepo i mudro odgovorila, zar ne?

Kaže se da fotografija govori više od tisuću riječi. Koliko pažnje pridaješ fotografijama uopće u svom poslu? Smatraš li da je nužno koristiti razne alate i filtere?

U radu sam perfekcionist i esteta pa su mi fotografije jako bitne. Nije nužno koristiti dodatne alate obrade, ali fotografija mora biti tehnički ispravna, a ako prenosi emociju, prenosi energiju trenutka, osobe, vrijednost brenda – to je onda to! Nije to lako postići, ali nije ni nemoguće.

Danas se sve radi brzo, ne kupuju se novine, čitaju se često samo naslovi na portalima, društvene mreže kolo vode, kako se snalaziš u svemu tome?

Sve to zavisi kako gledamo na to. Npr. Tik Tok i Snapchat ne koristim, ovo što koristim koristim mudro. Znači, na FB sam makla sve objave koje me mogu – uznemiriti, uzrujati, naljutiti, moj feed je sada pun pogleda iz cijelog svijeta jer obožavam grupu View FROM your window i pun osoba koje pratim, a koje mi donose ili zabavu ili informaciju. Medije ne pratim sve, a svako toliko „počistim“ taj svoj online svijet i to svima sugeriram da naprave. Ova era nije loša, ali moramo mudro konzumirati sadržaje i napraviti da tehnologija služi nama i našim interesima. Treba si od online svijeta napraviti cozy dnevni boravak koji će vam služiti, bilo za razonodu ili posao.

stilueta
Marija Mažar, Stilueta

Od samog osnutka portala Stilueta postala si brend ambasador za mnoge svoje klijente. Jednom riječju bila si influencerica prije ostalih influensera. Kako je nastala ta ideja?

Ovako se nisam doživljavala pa na ovome hvala od srca. Poštujem influencere i mislim da rade težak posao. Zamislite samo morate stalno dijeliti crtice iz života, biti stalno aktivni, odgovarati na upite, komentare i pritom, uz ogromnu konkurenciju stvarati zanimljiv sadržaj?! Ja se doista više vidim u ulozi ambasadora, a to su dugoročne suradnje. To su suradnje koje su autentične, znači jasno je da sam vjerna nekog brendu i onda suradnja koja tu informaciju plasira van ima smisla jer se osjeti da je iskreno, da je stvarno.
Nadam se da ćete mi dopustiti da tu spomenem Porsche Inter Auto, godinama sam SEAT ambasador i to mi je izuzetna čast, ne radi grupacije kao takve, već radi ljudi koji tamo rade i koji su topli, dragi, pouzdani i profesionalni. Kod ovakvih suradnji je bitno da ako nešto koristim da i privatno mogu reći – Da, to je super! Da, odi tamo! A ovo je idealna prilika da najavim i kako je još jedan, poslovni i privatni, prerastao u ambasadorski pa evo premijerno vama javljam kako sam postala biznis lady ambasador klinike Dentalsan i brenda Dr Vivians Estetics. Zahvaljujem dr. Vivan Jurković na povjerenju.

Što te najviše ispunjava i odmara u slobodno vrijeme?

Puno toga! Obožavam čitati, obožavam ljeto kod mame i tate i bake i tete u Ražancu. Obožavam s obitelji putovati, svi trenuci s Ivorom, Nisom i Noelom su mi najdraži i najveći punjači baterija. Ispunjavaju me i inspirativni ljudi, svi oni koje ispred izazova uvijek vide priliku. Ispunjava me i ovo, imati priliku predstaviti se kod kolega i pokazati da je kolegijalnost i međusobni support najbolji put.

I na kraju, znate li da sam ja čitala Teklić dok ste bili tiskani magazin? Kad bi došlo novo izdanje, jedva bih čekala doći liftom na šesti kat svog tadašnjeg doma i baciti se na čitanje. Da mi je netko tada rekao da ću vam biti kolegica, bila bih sretna mlada osoba. I to me ispunjavalo kao što me sada ispunjava čitati vas u modernom okruženju, u Stiluetinom online susjedstvu.

Hvala Marija na lijepim riječima i podršci, tu smo jedni za druge!

Tekst: Dunja Pavešić

Komentari