Antonio Livaić: “Doktor je projekt koji se naslanja na estetiku i poigravanje s analognim i digitalnim sferama, nostalgičnim i futurističkim istovremeno”

506
doktor

Riječanin Antonio Livaić, poznatiji kao “Doktor”, multitalentirani je glazbenik koji je zadobio simpatije mlađe publike već prvim singlom ‘Plesat ćemo sporije’. Iz njegove ordinacije, iznikao je debitantski album “Best of”, a uskoro će povodom 25. rođendana Dallas Music Shopa u Rijeci imati koncertnu promociju albuma.

Antonio, multitalentirani ste glazbenik, Vaše pjesme su lako pamtljive, nisu pretenciozne, a prati ih jednostavna rima. Kako je nastao Doktor?

Ahaha, hvala na ovako lijepom uvodu iako sebe baš ne doživljavam tako. Doktor je nastao spontano, shvatio sam da sam se dugo godina glazbeno ograničavao i neke stvari etiketirao na negativan način tako da je Doktor zapravo neka vrsta moje osobne transformacije.

Zašto baš „Doktor”?

Pa Doktor je zapravo bio online nadimak, odnosno nadimak u video igrama. Nakon toga je to postala interna šala da bi na kraju postalo i ime koje koristim kao autor i izvođač.

Na koje načine nas glazba može „izliječiti”? Kome preporučujete takvu glazbenu terapiju?

Pa iskreno, preporučam svoju glazbu svima onima koji na neki način osjete emociju kroz moju pjesmu, a je li to put do izliječenja, to nisam siguran.

Za naše čitatelje, možete li pojasniti kakav je to plastikpop i hyperpop žanr? Kako se oni uklapaju u riječku scenu?

Rijeka nema razvijenu scenu alternativne pop glazbe tako da smatram da je to nešto novo. Rijeka doduše nema niti prerazvijenu hip hop ili trap scenu, za razliku od Zagreba ili Dalmacije, čast iznimkama poput dečkiju iz Traplesa koji guraju tu priču i ide im po meni dosta dobro. Ljudi su željni takve glazbe, a samo je pitanje vremena kada će to prepoznati i klubovi te otvoriti više mogućnosti za razvoj scene.

doktor

Na sceni ste se pojavili s obradom pjesme „Volim tebe, mrzim sebe”, no kada je krenula Vaša ljubav prema glazbi?

Da, to je bio prva stvar koju sam izbacio kao Doktor, ali prije toga je bio vani i jedan moj akustični EP koji sam snimio 2018. Moji glazbeni počeci vežu se uz pjevanje u Tratinčicama i sviranje bubnjeva s nekih 5-6 godina.

Svaka Vaša pjesma priča priču o određenom periodu u Vašem životu, iskreno i intimno. Koji su to periodi u životu koji su Vas obilježili i postali svojevrsna inspiracija za glazbu?

Svaki je period nosio nešto svoje. Dobar dio mog prvog albuma referira se na moje godine za vrijeme studija u Zagrebu, a drugi dio albuma dovršen je doma, u Rijeci, nakon povratka te mislim da stvarno ima jedna zanimljiva lepeza priča na “Best of”-u.

Jedan dio glazbene karijere posvetili ste socijalnim temama, no onda je došlo do zaokreta. Zbog čega?

Iskreno, počeo sam glazbu doživljavati puno osobnije nego ranije, smatrao sam da je to način da se najbolje izrazim i prihvatim neke emocije, dok su ranije pjesme više bile nekakva rasprava s drugima. Iako, i na posljednjem albumu ima tragova socijalne tematike, možda ponajviše u pjesmi “Gledat ćemo svijet”.

Doktor Ne mogu odolit

Dugo ste balansirali između glazbe i politike, no u jednom trenutku prevagnula je glazba. Koji je bio ključan trenutak, misao u svezi toga?

Politika je bila moj izbor pri odabiru studija, međunarodni odnosi da budem precizniji. Nikada me nije napustio osjećaj da ne pripadam tom svijetu, nisam imao odbojnost prema tome, ali s druge strane sve više sam slušao glazbu i otkrivao neke nove glazbene vizije i utjecaje.

Koji su to glazbeni utjecaji s kojima se identificirate, pronalazite u njima inspiraciju, koji su bili ishodište za glazbu koju stvarate?

Uvijek kažem da su moji najveći utjecaji i idoli bili kantautori poput Marka Knopflera, Brucea Springsteena i Boba Dylana, ali glazbeno je na ovaj album puno više utjecao moderan zvuk trap glazbe Post Malonea i Travisa Scotta ili The Weeknda. Ne mogu izostaviti ni moje pop punk korijene u bendovima Blink 182 ili Alkalaine Trio, ali uglavnom svi glazbeni pravci koje sam slušao do tada.

Debitantski album nazvan je „Best of”. Obično, kada se ovako nazivaju albumi, riječ je o najboljim ili najpopularnijim hitovima, no kod Doktora to znači da u ovom trenutku nudi ponajbolje od sebe. 

Pa iskreno govoreći, ja sam to shvatio kao svojevrsnu šalu i razmišljanje u kojem današnja glazba i diskografija idu. Sve se kompilira i preprodaje u tisuću različitih pakiranja, a uz to, budući da su na tom albumu bile sve moje pjesme do sada, bilo je jednostavno nazvati ga Best of.

Kako uspijevate komponirati sanjive, lako slušljive, a opet plesne singlove? Koja je misao vodilja u kreiranju tako „lakog štiva”?

Ne razmišljam previše na taj način, kako će nešto ispasti ili što će netko drugi misliti o mojoj glazbi. Pokušavam raditi nešto što bih i sam slušao i što bih volio da postoji u glazbi. Sve ostalo bilo bi neiskreno i promišljeno, što se trudim izbjeći.

Estetika spotova također prati neke od gore navedenih karakteristika. S jedne strane suvremeno, a istovremeno s daškom prošlosti. Koliko Vam je važna estetika onoga što stvarate?

Izrazito, Doktor je projekt koji se naslanja na estetiku i poigravanje s analognim i digitalnim sferama, nečime nostalgičnim i futurističkim istovremeno.

Što Vam je najvažnije kod stvaranja glazbe i na koji način uopće teče taj stvaralački proces kod Doktora? Postoji li hijerarhija?

Ne postoji nužno hijerarhija koliko neki principi koje pratim. Moja glazba oslanja se na melodiju tako da gotovo svaka pjesma krene iz tog ishodišta, a kasnije se na to onda naslanja produkcijsko razrađivanje neke misli ili ideje.

Čime se Doktor bavi privatno i u slobodno vrijeme?

U zadnje vrijeme gotovo ničimd osim glazbom, ali volim video igrice, volim pratiti nogomet i s uzbuđenjem čekam početak Svjetskog prvenstva, a i radim kao voditelj na jednom regionalnom radiju.

U Palachu nas 28.10. čeka koncertna promocija albuma. Što možemo očekivati?

Nadam se dobroj zabavi, puno plesa i pjevanja, ali i ponekom iznenađenju. Bit će i premijerno izvedena jedna stvar tako da mislim da će biti ludo.

Koji su planovi za budućnost?

Ne planiram previše, trudim se raditi glazbu i ne opterećivati se uspjehom ili pregledima na YouTubeu. Tako da spremam novi materijal i planiram uskoro nešto od toga i predstaviti publici, ali sve u svoje vrijeme.

L.B.

Komentari