Znanstvenici otkrili nanočestice iz čaja koje uništavaju stanice raka

Nanočestice iz čaja poznate su već i izvan polja medicine, gdje služe za unaprjeđenje kvalitete ekrana te u solarnim panelima zbog mogućnosti emitiranja svjetlosti visokog intenziteta

240

Svjesni smo koliko razni čajevi mogu biti djelotvorni za zdravlje organizma, to se zna još od davnina. Postoje razne vrste koje ublažavaju bolove ili liječe razne tegobe, no nedavno su znanstvenici sa Sveučilišta iz Velike Britanije sasvim slučajno otkrili i novo  svojstvo čaja, odnosno svojstvo nanočestica, koje mogu nastati u listićima i svojim djelovanjem ubiti stanice raka pluća.

Kako bi pobliže objasnili njihovu veličinu, možemo reći kako se radi o kvantnim točkama koje su 4000 puta tanje od ljudske kose. Upravo zbog svoje veličine mogu ući kroz nano pore stanica raka i raznositi ih citotoksičnim procesom. Tim procesom uništavaju i do 80% stanica raka.

Napomenimo i kako se nanočestice već koriste u razne svrhe i izvan polja medicine, poput unaprjeđenja kvalitete ekrana i u solarnim panelima gdje emitiraju svjetlost visokog intenziteta.

Upravo zbog tih saznanja o njihovoj velikoj korisnosti, znanstvenici su pokušali stvoriti nanočestice iz ekstrakta lista čaja Camellia sinesis, kako bi im poslužile u snimanju tumora, no dok su provjeravali tu mogućnost otkrili su zapanjujuće rezultate. Te kvantne točke uništavale su stanice tumora.  Istraživanja će se svakako nastaviti, ali znanstvenici naglašavaju da ovo otkriće još uvijek ne znači kako pijenje čaja može izliječiti rak!

Komentari