“Zasadi drvo, ne budi panj” – Građanska inicijativa u listopadu poziva na trodnevnu kolektivnu sadnju drveća u Hrvatskoj!

140
Foto/Facebook

Stara kineska poslovica kaže – „Ako razmišljate godinu dana unaprijed, posijte sjeme, ako razmišljate deset godina unaprijed, posadite drvo.“

Građanska inicijativa Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj žele trodnevnom akcijom 25., 26. i 27. listopada na nacionalnoj razini potaknuti svijest o očuvanju prirode. Pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi drvo i na taj način doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena.

Cilj je potaknuti građane, udruge, tvrtke, ustanove da samostalno ili u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala. Naglasak je na slobodnoj sadnji, zajedništvu i građanskom aktivizmu.

Zasadi drvo, ne budi panj!“ njihova je poruka i ujedno poziv na trodnevno druženje i masovnu danju u listopadu.

Tri dana zajedničkog uživanja u sadnji diljem države. Naglasak je na slobodnoj sadnji svakog pojedinca i poticanje na stvaranje biljaka, vrta. Uzgoj iz koštice kako bi kasnije zasadili tamo gdje je najpotrebnije. Djelujmo namjerno. Zasadi drvo ne budi panj“, poruka je ove Facebook grupe koja je pokrenula val pozitivnih reakcija. Iz dana u dane raste broj članova ove grupe, javljaju se brojni volonteri, škole, vrtići, udruge, stručnjaci.

plakat

Koliko su ovakve incijative vrijedne, potvrđuje primjer Etiopije, gdje je ovoga ljeta oboren svjetski rekord u sadnji stabala. U jednome su danu uspjeli posaditi više od 350 milijuna stabala i time prestigli Indiju, dotadašnjeg svjetskog prvaka u masovnoj sadnji. U Indiji je 2016. godine 800 tisuća volontera posadilo 50 milijuna stabala.

Komentari