Zanimljivo otkriće znanstvenika: konji mogu čitati ljudske emocije i prepoznati kako smo raspoloženi

148
Konji mogu prepoznati naše raspoloženje

Konji mogu čitati ljudske izraze lica i mogu zapamtiti raspoloženje osobe, pokazalo je istraživanje.

Životinje pozitivnije reagiraju na osobe koje su prethodno vidjele da se smiješe i oprezne su kod onih koje su im pristupile mršteći se, zaključili su znanstvenici.

Znanstvenici kažu da su ustanovili da konji, ne samo što mogu prepoznati raspoloženje osobe koja je u njihovoj blizini, već imaju i sposobnost “pamćenja emocija” koje će odrediti njihovu buduću interakciju s pojedincem, piše Independent.

“Ono što smo zaključili jest da konji ne samo da mogu čitati izraze lica ljudskog bića, već se i sjećaju prethodnog emocionalnog stanja osobe kad se s njom susreću kasnije tog dana – i, ključno, prilagođavaju svoje ponašanje u skladu s tim”, rekla je Karen McComb, glavni autor studije i profesor ponašanja životinja na Sveučilištu u Sussexu.

“U osnovi, konji imaju sjećanje na emocije”, dodala je.

Istraživači su 21 konju pokazali fotografiju ljudskog lica koja je prikazivala ili ljutito ili sretno lice. Nekoliko sati kasnije,  te iste osobe kojima su predstavljene uživo s “emocionalno neutralnim” izrazom lica. To kratkotrajno izlaganje fotografiji bilo je dovoljno za generiranje jasnih razlika u njihovom ponašanju prema ljudima.

Konji koji su gledali ljuto lice, te su osobe uživo dugo promatrali svojim lijevim okom, koje šalje informacije desnoj polutki mozga, gdje se obrađuju moguće prijetnje. One osobe koje su na fotografijama bile sretne, gledali su duže desnim okom, koje je povezano s dijelom mozga koji je specijaliziran za pozitivnije reakcije.

“Znamo da su konji društveno inteligentne životinje, ali ovo je prvi put da bilo koji sisavac pokazuje da ima ovu nevjerojatnu sposobnost”, rekla je Leanne Proops, voditeljica istraživanja ponašanja životinja na Sveučilištu u Portsmouthu. “Ono što je posebno upečatljivo jest to što se to dogodilo nakon kratkog pregleda fotografije osobe s posebnim emocionalnim izrazom – oni prije toga nisu imali pozitivno ili negativno iskustvo s tom osobom. ”

Istraživači su rekli da njihovi rezultati, objavljeni u časopisu Current Biology, mogu pomoći ljudima da se povezuju s konjima i izbjegavaju agresivna ponašanja.

Istraživači sa Sussexa 2015. godine sastavili su “rječnik” izraza lica konja. Rekli su da su životinje imale “bogat repertoar složenih pokreta lica”, od kojih su mnogi slični ljudskima. Prošle su godine daljnja istraživanja pokazala da konji mogu čitati ljudski govor tijela, čak i kad nisu poznavali određenu osobu.

Komentari