[VIDEO] U obnovi katedrale Notre Dame spasonosna je 3D mapa povjesničara Andrewa Tallona

109
Foto/CNN
Unatoč brojnim kritikama francuske javnosti, treba zahvatili vatrogascima koji su nadljudskim naporima uspjeli obuzdati vatrenu stihiju i spasiti katedralu Notre Dame od potpunog uništenja. Zaustavili su vatreni plamen koji je prijetio gotičkim zvonicima. Stvaranjem vodenog zida branili su katedralu od požara koji se s krovišta munjevito širio prema tornjevima na zapadnom pročelju.
vatrogasci
Foto/Twitter
Francuske vlasti otkrile su kako su katedralu od potpunog uništenja dijelile minute, detalji su otkriveni tijekom istrage. Usto, stvarajući ljudski lanac, uz ogroman rizik za vlastite živote, vatrogasci, policija i svećenici iz vatrene stihije spasili su većinu povijesnih artefakta i vjerske relikvije neprocjenjive vrijednosti na čemu im je posebno zahvalila gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo.
I dok iz cijelog svijeta stižu riječi potpore i najave donacija za obnovu, u Francuskoj se polako otkriva i pozadina priče oko brige za ovu čuvenu znamenitost. Katedrala je u vlasništvu države, no pariška nadbiskupija i vlasti u višegodišnjem su sporu oko financiranja restauracije crkve, piše Jutarnji list.
Nakon strašnog požara ovi prijepori padaju u drugi plan. Sada je najvažnije što brže krenuti s obnovom ove svjetske vrijednosti. Francuski predsjednik Macron u obraćanju naciji poručio kako će katedrala „biti ljepša nego dosad“ u roku od pet godina. Mnogi drže da je to previše ambiciozan plan. U ponedjeljak navečer, dok je katedrala još gorjela Macron je najavio osnivanje zaklade za obnovu katedrale. Dosada se spominje 900 milijuna eura prikupljenih donacija za obnovu ove impresivne svjetske građevine. Stručnu i financijsku pomoć ponudio je i UNESCO, koji će, kako je najavila njegova predsjednica Audrey Azoulay, biti uz Francusku za trajanja rekonstrukcije i restauracije.
3d-prints-notre-dame_1024
3D print Notre-Dame
Sigurno je da će se tijekom obnove uvelike pomoći sačuvani podaci o katedrali, osobito digitalna tehnologija. Prije nekoliko godina povjesničar Andrew Tallon napravio zapis katedrale Notre Dame u trodimenzionalnoj tehnologiji. Više od godinu dana snimao je ovu jedinstvenu građevinu izvana i iznutra, zabilježivši u 3D mapi vrijedne podatke o građevini. Cijeli je taj proces zabilježio i National Geographic u dokumentarcu objavljenom 2015. godine.

Komentari