[VIDEO] Izgorio Kožarićev “Stog sijena”, simbol početka žetve kulturnih događanja u godini EPK

136
Foto/Facebook Riječka enciklopedia - Fluminensia

Večeras je zapaljena privremena skulptura „Stog sijena“ Ivana Kožarića, jednog od najpoznatijih hrvatskih kipara, objavljeno je na Facebook stranici Riječka enciklopedija Fluminensia.

Skulptura je 9. siječnja postavljena na riječkom Trgu 128. brigade Hrvatske vojske, a trebala je do početka veljače simbolički označavati početak žetve kulturnih događanja u godini Europske prijestolnice kulture.

EPK 2020?

Objavljuje Matea Tomljanović u Subota, 11. siječnja 2020.

Postavljanje skulpture organizirao je Muzej moderne i suvremene umjetnosti uz potporu obitelji Kožarić i podršku Komunalnog društva Čistoća, kao dio programa Europske prijestolnice kulture, programskog pravca Doba moći.

Riječ je o iteraciji instalacije prvi put postavljene u Dubrovniku ispred Kneževa dvora u okviru izložbe „Otok“ 1996. godine. U Rijeci je rad trebao biti predstavljen  kao prva u nizu umjetničkih intervencija u javnom prostoru u sklopu projekta Izvrnuti džep, unutar kojeg umjetnici i kustosi preobražavaju i personaliziraju urbane lokalitete, integrirajući umjetnost u rutinu svakodnevice, s naglaskom na pitanjima gostoprimstva i tolerancije.

Ipak, privremena Kožarićeva instalacija u Rijeci nije izdržala niti dva dana…

Komentari