Velika Britanija referendumom odlučila da napušta europsku obitelj

190

Prvi put u povijesti događa se da jedna od članica napušta Europsku Uniju. Razlog tome je upravo proveden referendum prema kojem je Velika Britanija s 17,4 milijuna građana glasalo protiv što čini 51,9%, naspram 48,1 % glasova za ostanak u EU, što je činio izbor ostalih 16,1 milijun građana. Nakon prebrojavanja glasova, vijest o rezultatima prenijeli su najjači engleski mediji, a prvi su se oglasili BBC i SkyNews.

Emotivna naslovnica magazina Der Spiegel, uz dodatne 23 stranice priloga na engleskom, moli Britance da ne odlaze iz Europske unije. Ali, oni su ipak odlučili suprotno. Jesu li se osjetili previše slični ostalima u toj Europskoj uniji ili su razlozi manje psihološki, a više ekonomski, vrijeme će pokazati.

spiegeleu

Poziv na ostanak Velike Britanije u Uniji uputili su i brojni drugi mediji, države, gradovi, istaknute ličnosti, a jedna od najupečatljivijih slika dolazi iz Varšave, gdje su Poljaci projicirali britansku zastavu na pročelje Palače kulture i znanosti, najviše zgrade u Poljskoj.

warsaw uk

Ne tako davno, kada je Škotska tražila referendum ne bi li se odcijepila od Velike Britanije, premijer David Cameron je teatralno i iskreno izjavio “… if Scotland vote “yes” my heart will be broken”. Za jednog Engleza vrlo emotivna izjava, doduše i iskrena do boli, ali politički savršena. I uspjelo je njegovom srcu ne pući od boli, Škoti su ostali sastavni dio Velike Britanije. Sada nakon izlaska te iste Velike Britanije iz obiteljskog gnijezda Europske unije, sigurno će na red ponovno doći pitanje njihove škotske samostalnosti, koje će potaknuti snove o odvajanju. I tako se kule ruše, a domino igra ide dalje. Sigurno će biti još negativnih
posljedica ove britanske odluke, javiti će se nove nezadovoljne članice i sigurno da EU hitno treba neke nove parametre i odluke. Dotle, euroskeptici u Nizozemskoj i Francuskoj likuju i prijete sličnim scenarijima.

I možda ova europska priča koja ima brojne pobornike, ali i protivnike, nikada više neće biti ista. Ali, najbolje je sjetiti se one stare narodne “Gdje čeljad nije bijesna, kuća nije tijesna”.

Komentari