U meteorskom pljusku u kolovozu vidjet će se i do 100 meteora na sat

70

Pravo je vrijeme da podignete pogled. Jedno je od najspektakularnijih doba za promatranje neba u godini, godišnji meteorski pljusak Perzeida.

Meteorski pljusak Perzeida doseže vrhunac sredinom kolovoza, kada se može vidjeti i do 100 meteora na sat, ali nebeski događaj bit će aktivan od srijede, što znači da zvijezde padalice mogu biti vidljive za vedrih noći počevši od ovog tjedna. Prema NASA-i Perzeidi se smatraju “najboljim meteorskim pljuskom godine”.

Na sjevernoj hemisferi, najbolji način za pregled Perzeida ponoć, iako neki meteori mogu biti vidljivi i ranije, od 22 sata nadalje, prema NASA-i. Meteorske pljuskove najbolje je gledati s mjesta koja su udaljena od gradskih svjetala, jer svjetlosno zagađenje može utopiti zvijezde padalice.

Meteorski pljusak Perzeida naziva se tako jer se čini da zvijezde padalice struje iz točke na nebu gdje se nalazi zviježđe Perzeja. Iako zviježđe nije izvor meteora, promatračima neba može pomoći da shvate gdje ih treba potražiti.

Meteore se često naziva “zvijezde padalice”, ali zapravo dolaze iz komadića krhotina u svemiru koji udaraju u Zemljinu atmosferu i izgaraju. Meteorski pljusak Perzeida javlja se svake godine otprilike od sredine srpnja do kraja kolovoza, dok Zemlja prolazi kroz oblak čestica prašine i krhotina komete poznate kao 109P / Swift-Tuttle, koja je otkrivena 1862. godine.

Kako čestice komete udaraju u atmosferu brzinom do 140 000 km / h, one se zagrijavaju i pojavljuju se kao trakovi svjetlosti na noćnom nebu. Veći komadi meteora koji uzrokuju neobično svijetle meteore nazivaju se vatrene kugle.

Izvor: NBC News

Komentari