U KBC-u Rijeka započeo tjedan ginekološke kirurgije i endoskopije

49

„Predavanja i prijenosi iz operacijskih dvorana“ naziv je značajnog stručnog skupa koji je danas otvoren u Rijeci.

Od 26. do 30. studenoga na Klinici za ginekologiju i porodništvo održava se 20. hrvatski poslijediplomski tečaj ginekološke kirurgije i endoskopije.

Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko društvo za ginekološku endoskopiju, Klinika za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci i Hrvatska akademija medicinskih znanosti od 26. do 30. studenoga 2018. organizirat će 20. hrvatski poslijediplomski tečaj ginekološke kirurgije i endoskopije s međunarodnim sudjelovanjem i 30. studenoga 19. simpozij hrvatskog društva za ginekološku endoskopiju: Kontroverzije u mininalno invanzivnoj ginekološkoj kirurgiji.

Jubilarni međunarodni tečaj 1. kategorije održat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske na Klinici za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka. Tečaj nije samo namijenjen trajnom usavršavanju specijalista i specijalizanata iz ginekologije i porodništva, tj. ginekološke kirurgije i endoskopije, već i liječnicima koji se bave anesteziologijom, urologijom, kirurgijom i općom medicinom. Obuhvatit će sve teme bazične ginekološke endoskopije, ali i teme iz područja uroginekologije i onkologije.

Sudionici tečaja imat će jedinstvenu priliku nazočiti zanimljivim predavanjima uglednih hrvatskih ginekologa i opstetričara iz KBC-a Zagreb (prof. dr. Ante Čorušić), KBC-a Rijeka (prof. dr. Herman Haller), KBC-a Sestre Milosrdnice (doc. dr. Dražan Butorac), Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana (prof. dr. Borut Kobal) i brojnih drugih predavača.

Predsjednik i glavni moderator tečaja je prof. dr. Miroslav Kopjar. Prenosit će se uživo endoskopske operacije – telemetrijski prijenos početnih i naprednih histeroskopskih, laparoskopskih i drugih minimalno invazivnih zahvata iz više operacijskih dvorana Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka, a polaznici će dobiti i mogućnost asistiranja. Organizirat  će se i rad na histeroskopskom i laparoskopskom simulatoru, vježbe na ultrazvučnim aparatima, vježbe dijagnostičke i operativne histeroskopije, vježbe uvođenja igle u trbuh, šivanje lijevom i desnom rukom te intrakorporalni i ekstrakorporalni čvorovi.

Nakon završenog tečaja polaznici će biti educirani za samostalno obavljanje osnovnih endoskopskih zahvata u ginekologiji – kao što su dijagnostička histeroskopija, laparoskopija i adhezioliza, laparoskopsko liječenje benigne adneksalne patologije, histeroskopsko liječenje manjih promjena endometrija i submukoznih mioma.

Komentari