Sve o bosiljku, superbiljci s Mediterana

Iako se listovi ove biljke koriste za obogaćivanje jela, bosiljak nam pomaže i u zdravstvene svrhe

289
Bosiljak
Photo by: https://lifeatthetable.com/basil-the-king-of-herbs/

Ime bosiljak potječe od grčke riječi basileus, koja u prijevodu znači kralj pa nije ni čudno da Grci ovu biljku smatraju kraljicom začina. U Italiji je on simbol ljubavi, a u Indiji je bosiljak među najsvetijim biljkama, nakon lotusa te se vjeruje da on štiti dušu i koristi se u meditacijama.

Problemi na koži
Bosiljak je sjajno rješenje protiv upala, zeleni listići prirodni su antibiotik i djeluju odlično na bakterije koje se nakupljaju na površini lica te ujedno revitaliziraju kožu. Također ako imate čisto lice bez akna i prištića, vjerojatno imate mitesere, koji se najčešće nakupljaju u T zoni. Bosiljkom si možete pomoći prirodnim putem tako da jednostavno prislonite listić bosiljka na problematičnu zonu, ostavite ga oko pet minuta i potom ga maknete. Dobro isperite mlakom vodom i uživajte u rezultatima.

Probavni sustav
Kao začin, bosiljak u jelima potiče probavu, smiruje sluznicu želuca i crijeva, rješava nas problema s nadutosti.

Upale uzrokovane artritisom
Bosiljak pomaže i kao sredstvo protiv oteklina, ali i liječe upale uzrokovane artritisom. Za oboljele od artritisa, prema nedavnim istraživanjima, ova je biljka smanjila simptome za 73 posto.

Zdravlje grla
Čaj od bosiljka može pomoći kod umirivanja upaljenog grla, a također ju možete koristiti i kao vodicu za ispiranje usne šupljine prilikom pranja zubi.

Ženski problemi
Osim što je odličan saveznik u probavi, bosiljak je koristan i za zdravlje bubrega i mokraćnog mjehura. Isto tako pomaže u liječenju neredovitih menstruacija i upala jajnika i maternice.

Stres
Razni travari preporučuju žvakanje nekoliko listova bosiljka dnevno. Bosiljak tako ima direktni utjecaj na stres, to jest vitamini i antioksidanski koje otpušta pozitivno utječu na smanjenje stresa.

Komentari