Što se to događa s morem na Kvarneru? Građani zabrinuti

97
Foto: Tiana Orihovac Knezoci FB

Na Kvarneru proteklih dana uz plaže i stijene, more je poprimilo narančastu boju i zabrinulo građane. Mnogi su posumnjali kako je riječ o zagađenju.

Ova pojava zove se crvena plima (eng. Red tide). U potpunosti je prirodan i radi se o vrsti dinoflagelata Noctiluca scintilans. Djelatnici centra za istraživanje primijetili su na Kvarneru i u Istri ovu pojavu na otvorenom moru, a pogodan vjetar sve je napuhao na plaže. Fenomen će se zadržati nekoliko dana i onda će nestati.

Ukoliko imate priliku noću šetati uz more pokušajte bacati kamenčiće jer ova vrsta luči pigment bioluminoscin te se u vodi mogu vidjeti plavičasta svjetla prilikom mehaničkog podražaja. Iako je fenomen prirodan i može se primijetiti svakoga proljeća i početka ljeta, ove godine je nešto intenzivniji. Tome su doprinijele povoljne meteorološke prilike. Ova vrsta nije toksična i nema velikog utjecaja na ostale organizme u moru. Iako, kad je ima tako puno, zbog organskog raspadanja može se oslobađati amonijak te more može neugodno mirisati, poručila je Daniela Maric Pfankuken iz Centra za istraživanje mora na društvenim mrežama.

Osim toga, cvjetanje mora, prirodna je pojava sluzavih nakupina, i ove godine je zabilježena u sjevernom Jadranu. “Za vrijeme današnjeg uzorkovanja u sjevernom Jadranu primijećene su nakupine algi na površini. Nakon uzorkovanja i pregleda uzoraka ustanovili smo se radi većinom o vrlo sitnim flagelatima i dosta organske tvari s pokojim zrncem peludi, što je dosta česta pojava za ovo doba godine. Intenzivnom cvjetanju vjerojatno je pogodovalo nagli porast temperature mora kao i duži dani,” nadodaju iz Centra za istraživanje mora.

L.B.

Komentari