Senzacionalno otkriće – Jedna T-stanica mogla bi uništiti mnoge vrste raka!

62
Foto/RTL.hr

U posljednjem broju časopisa Nature Immunology objavljeno je revolucionarno otkriće koje bi moglo označiti prekretnicu u liječenju malignih bolesti.

Metoda je zasad testirana na životinjama i stanicama u laboratoriju, no znanstvenici tvrde da ima “ogroman potencijal”.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Cardiffu otkrio je metodu kojom se mogu uništiti sve vrste karcinoma prostate, dojke, pluća i drugih vrsta raka, piše BBC.

Naš imunološki sustav prirodna je obrana našeg tijela od infekcija, ali i napada stanice raka. U krvi je pronađena takozvana T-stanica, koja, navode znanstvenici, može “skenirati tijelo” i procijeniti postoji li prijetnja zdravlju koju je potrebno eliminirati. Mogu se koristiti i za napade na širok spektar karcinoma, prenosi N1.

Na ovaj način postoji mogućnost liječenja svakog pacijenta. Nitko prije nije vjerovao da je to moguće, da bi jedna T- stanica mogla uništiti mnoge vrste raka, rekao je prof. Andrew Sewell za BBC.

Zamisao je da se od pacijenta oboljelog od raka uzme uzorak krvi. Njegove T-stanice potom bi se genetski modificirale i reprogramirale tako da same naprave receptor za otkrivanje raka. Takve stanice bi se uzgajale u laboratoriju i zatim ubrizgavale u pacijente, što je isti postupak koji se koristi i u CAR-T terapijama.

Lucia Mori i Gennaro De Libero sa Sveučilišta u Baselu u Švicarskoj rekli su da istraživanje ima “veliki potencijal”, ali da je u preranoj fazi da bi moglo reći da će djelovati kod svih vrsta karcinoma.

„Izuzetno smo uzbuđeni zbog imunoloških funkcija T-stanice“, rekli su.

Trenutno su to tek temeljna istraživanja i nisu blizu stvarnim lijekovima za pacijente“, kazao je Daniel Davis, profesor imunologije na Sveučilištu u Manchesteru.

 

Komentari