Projekt nabave novih vlakova za HŽ Putnički prijevoz spreman za financiranje iz EU fondova

29

Stručnjaci programa JASPERS dostavili su Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pozitivno mišljenje IQR (Independent Quality Review), za sufinanciranje projekta obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza (HŽPP) novim elektromotornim vlakovima.

Propisana procedura odobrenja velikog projekta, podrazumijeva i službenu odluku Europske komisije o odobrenju financiranja projekta koja se očekuje u sljedećim mjesecima. Uz dostavljeno pozitivno mišljenje IQR, a potom i službenu Odluku EK, ovaj projekt će biti ocijenjen prihvatljivim za sufinanciranje iz europskih fondova nakon čega će uslijediti potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i HŽPP-a kao korisnika ovog projekta.

HŽPP će ovim projektom modernizirati svoj vozni park s 21 novim elektromotornim vlakom (11 gradsko-prigradskih i 10 regionalnih) koji će putnicima pružiti veću udobnost, smanjiti vrijeme putovanja, osigurati veći kapacitet i pouzdaniji prijevoz te na taj način poboljšati konkurentnost pruženih putničkih usluga.
Ovaj projekt predstavlja nastavak rada HŽPP-a na rješavanju problema visoke starosti voznog parka.

Cilj projekta je poboljšanje regionalne povezanosti i mobilnosti radi boljeg pristupa tržištu rada i uslugama u većim gradskim centrima.

Osim toga, projekt je usmjeren i na osiguranje učinkovitijeg i konkurentnijeg željezničkog putničkog prijevoza koji će doprinijeti održivosti prometnog sustava u Hrvatskoj.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 1,293.862.809,44 kuna, od čega 1.035.687.620,00 kuna iznose prihvatljivi troškovi projekta koji će se najvećim dijelom, odnosno sa 85% sufinancirati iz Kohezijskog fonda.

Ovaj projekt dio je velikog investicijskog ulaganja u revitalizaciju željeznica koji provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u suradnji s državnim društvima iz sustava Hrvatskih željeznica.

Ukupan iznos trenutnih ulaganja u željeznice iznosi oko 1,2 milijarde eura a do 2030. godine biti će uloženo ukupno 3,5 milijarde eura koje se najvećim dijelom osiguravaju iz EU fondova.

 

Komentari