Preminuo je Ennio Morricone, talijanski filmski skladatelj

73

Ennio Morricone, talijanski skladatelj u čije zasluge spadaju špageti westerni zbog kojih je Clint Eastwood postao zvijezda, umro je u Rimu u dobi od 91 godine. Prema talijanskoj novinskoj agenciji Ansa, umro je u bolnici nakon što je u padu prije nekoliko dana slomio butnu kost.

Skladatelj je napisao i glazbu za filmove “Once Upon a Time in America”, “The Untouchables” i “Cinema Paradiso”. Dobivši počasnog Oscara 2007., nastavio ga je osvajati i 2016. godine za Quentinov Tarantinov “The Hateful Eight”. Morricone, jednostavno poznat kao “Maestro” u svom rodnom gradu Rimu, snimio je više od 500 filmova u sedam desetljeća.

Ipak, i dalje je najpoznatiji po melodijama koje je napisao za trilogiju o špageti westernima Sergio Leone snimljene 1960. s tada malo poznatim Eastwoodom. Leone je skladateljeve priloge nazvao “neophodnim” i natjerao ga da napiše partituru prije snimanja kako bi mogao dizajnirati svoje snimke oko Morriconeovih priloga.

Prije nagrade za “The Hateful Eight”, Morricone je dobio nominaciju za Oscara za “Days of Heaven”, “The Mission”, “The Untouchables”, “Bugsy” i “Malena”. Njegovu smrt obilježio je talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza, koji je na Twitteru napisao: “Adieu maestro, i hvala vam na osjećajima koji ste nam pružili.”

Izvor: BBC

Komentari