Dugotrajna netrpeljivost i obračuni oko kadrovskih rješenja između srbijanskog veleposlanika u Parizu Rajka Ristića i direktora Kulturno-informativnog centra Srbije Radoslava Pavlovića, mogli su imati tragične posljedice.

Najprije su razlog nesporazuma bile po ugovoru zaposlene osobe u privlačnom i prostranom KIC-u, smještenom preko puta čuvenog Centra “Georges Pompidou”. Direktor Pavlović je osobno nastojao odabrati suradnike, upozorivši Ministarstvo vanjskih poslova Srbije kako u prisustvu dva “ugovorca” kako ih je nazvao, nije ostvarivo “podizati razinu Srbije, doprinijeti njenom ugledu i pokazati je u pravom svjetlu, u svijetu”! Oni su, navodno, onemogućavali njegove djelatnosti, sabotirali ga, pisali protiv njega anonimna pisma, peticije te uništavali opremu centra. Čak su imali i album tajnih fotografija i filmske zabilješke o njegovu kretanju.

Milovan-Miki Ćirovski i Nikola Letić su bili razlog neslaganja od dolaska Pavlovića u rujnu prošle godine. Svjestan da mu oduzimaju prvenstvo, zatamnjuju ugled i popularnost među dijasporom, pošto su uspjeli opremiti KIC zahvaljujući nekolicini darežljivih mecena, nisu mu odgovarali.

Ali istinski skandal je započeo prije nekoliko dana kada je oborio radni stol Ćirovskog i fizički prijetio Letiću, kojemu je oduzeo i ključeve od centra. Braneći se istaknuo je kako je obavijestio Ministarstvo u Beogradu prije četiri mjeseca dugim i detaljnim izvještajem, te navodima da rad s “ugovorcima” nije moguć. Međutim ništa se nije promijenilo a oni su i dalje dolazili na posao. Pavlović je “zbog izbjegavanja novih nesuglasica smanjio djelatnosti centra održavši predstave i izložbe”, što nije istina jer je institucija bila zatvorena nekoliko dana.

Stanje se dodatno pogoršalo i zakompliciralo jer je veleposlanik Ristić štitio i zastupao “ugovorce” pa su se svi uzajamno posvađali. Očevici tvrde kako je bilo podignutih pesnica i zalutalih šamara te boksačkih nokauta.

Džana Mujadžić