Pomislite li na Siriju kad se spomene turizam?

145

Kristalno čisto more, pješčane plaže, pregršt zelenila, zabava… Sve sami turistički motivi. No, pada li vam pritom asocijacija na Siriju? Ili tu ipak prednost ima višegodišnji krvavi rat, milijuni izbjeglih, gradovi sravnjeni sa zemljom, svakodnevne slike civila pobijenih bojler bombama, odrubljivanja glava od strane džihadista (umjerenih i neumjerenih) i slične grozote koje čovječanstvo dopušta praktički u kolijevci civilizacije?

Dok se broj mrtvih u brutalnom ratu već broji u stotinama tisuća mrtvih (zadnji podaci govore o preko 400 000 mrtvih i preko pola stanovništva od 22 milijuna raseljeno), nekome je palo na pamet da bi bilo dobro istaknuti i turističku ponudu.

Dok će neki reći kako zemlja nastoji promovirati dijelove pod kontrolom režima, koji su relativno sigurni (Tartus je i dom najveće ruske baze), drugi upozoravaju kako situacija nije ni izdaleka tako ružičasta: nijedan turistički operator neće riskirati odlaske u zemlju u koju je otežano doći, avio kompanije ne lete, države ne preporučuju odlaske svojim građanima, a i oni koji iz nekog razloga žele u Siriju, poput novinara i avanturista, nailaze na nebrojene prepreke.