Uz izvedbu hrvatske himne zbora Axis Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci otvoren je NeuRi, 8. studentski kongres neuroznanosti. Radi se o stručno-znanstvenom kongresu čija su ciljana publika studenti medicine i psihologije, kao i studenti srodnih biomedicinskih studija Sveučilišta u Rijeci.

Tijekom godina ovaj je kongres ugostio brojne eminentne stručnjake, ali i veliki broj studenata iz Rijeke, Hrvatske, regije i europskih zemalja. Kongres se održava od 20. do 22.travnja na Medicinskom fakultetu u Rijeci, a drugi dan tradicionalno se odvija u Psihijatrijskoj bolnici Rab.

Tri dana prožeta su tematskim predavanjima uvaženih stručnjaka iz neuroznanosti, studentskim izlaganjima te interaktivnim radionicama. U neuroznanosti veliki zamah dobila su istraživanja neurodegenerativnih bolesti te se ulažu veliki napori u istraživanju procesa koji prethode razvoju bolesti poput Parkinsonove, Alzheimerove, moždanog udara, te psihičkih oboljenja kao što su depresija, bipolarni poremećaj i shizofrenija, a za koje postoje naznake da su djelomično nasljedna.

Na otvorenju kongresa Christina Isabell Jukić, predsjednica NeuRi kongresa, ispred organizacijskog odbora svima je poželjela toplu dobrodošlicu, istaknuvši moto kongresa koji glasi „Edukacija i iskustvo“. Dodala je da NeuRi već godinama promovira Sveučilište i Medicinski fakultet u Rijeci, prvenstveno kroz kvalitetu studentskih radova i radova nastavnika. Jukić je zahvalila Psihijatrijskoj bolnici Rab na dugogodišnjoj suradnji, koja je i ove godine domaćin i partner kongresa.

Luka Fotak, počasni predsjednik NeuRi, u kojem djeluje osam godina zaredom, u kratkom obraćanju istaknuo je kako je Neuri uveo mlade zaljubljenike i stručnjake u svijet neuro znanosti, ali i postao mjesto tradicionalnog okupljanja i mjesto za razmjenu ideja i druženje.

Predsjednica odbora znanstvenog projekta prof. Gordana Župan prisjetila se prvog dana kada su mladi kolege, studenti, došli s prijedlogom o pokretanju kongresa NeuRi te da je s njima bila od početka, pa i dalje kada se širio i u druge države. Svi kongresi do sada izuzetno su dobro primljeni, kao i sva tematska predavanja i radionice na Medicinskom fakultetu i Psihijatrijskoj bolnici na Rabu, istaknula je. Profesorica Župan svoje je obraćanje završila zahvalom organizatorima i ujedno pozivala sve prisutne na sljedeći 9. NeuRi, a najavila je i jubilarni 10. NeuRi.

Prof. Saša Ostojić, prodekan za razvoj, u ime dekana i svoje ime pozdravio je sve prisutne te istaknuo je da su ovaj kongres pokrenuli sami studenti i da je on postao svojevrsni brend Sveučilišta jer se održava već osmu godinu zaredom te predstavlja zaokruženi proces znanstveno-istraživačkog rada studenata, od prijave rada na kongres do izlaganja pred širokom publikom.

Prorektorica za studije i studente prof. Sanja Barić rekla je da ovaj kongres prati od njegovog prvog izdanja i već ga je na samom početku smatrala značajnim. Nadodala je da se radi o impozantnoj aktivnosti i upravo zbog toga NeuRi treba još vise isticati. „Da znanost, da stručnost, da razvoj, ali prije svega ljudi i ljudskost, jer to je ono što predstavlja važnost i daje snagu ovom kongresu“, zaključila je. Na kraju svog izlaganja, prorektorica Barić proglasila je kongres otvorenim.

Cilj je kongresa, koji se odvija pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, educirati studente, znanstvenike i stručnjake iz područja medicine, biomedicine i psihologije, ali i popularizirati ovu tematiku prema javnosti, radeći na destigmatizaciji i pozitivnoj promjeni stava kada se govori o ovoj tematici.

Zbog rastućeg interesa sudionika stranog govornog područja, od ove godine uvedena su plenarna predavanja na engleskom jeziku, stoga je engleski drugi službeni jezik, a najboljem studentu za izlaganje na engleskom jeziku dodijelit će se nagrada.
NeuRi projekt je koji utječe ne samo na riječku i hrvatsku, već i širu znanstvenu zajednicu, a kao takvog i ove godine ga podupire Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci.