„Pluća planete“ uskoro neće proizvoditi kisik – Amazonska prašuma nezaustavljivo se uništava

Stanje je alarmatno...

41

Prekomjerna sječa i nekontrolirano uništavanje šumskih područja općenito je veliki problem, koji je glavni pokretač globalnog zatopljenja te uzrokuje oko 15 posto godišnje emisije štetnih plinova, podjednako kao što to čini i transportni sektor.

Podaci koje je objavila brazilska vlada zaista su zabrinjavajući. Ove godine sječa Amazonskih šuma, koje su pluća planete, poprimila je svoj vrhunac u odnosu na zadnjih deset godina. Takvo stanje najviše je uzrokovano ilegalnom sječom šuma, prodiranjem poljoprivrede i jačanjem brazilskog građevinskog sektora u teritoriju džungle.

Satelitske snimke tijekom godine dana, a zaključno s krajem srpnja, pokazale su da je s prostora Amazone poravnato s tlom 7.900 kilometara četvornih šuma. Riječ je o povećanju od 13,7 posto i to u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Države koje su najviše doprinijele povećanju ogoljelog prostora su Para i Mato Grosso odnsono najveći brazilski proizvođač žitarica, koji predvodi na polju brazilskog izvoza soje.

Marcio Astrini, aktivist je u lokalnom ogranku organizacije Greenpeace, nedavno je posebno napomenuo kako brazilska vlada ima svoje prste u ovom alarmantnom stanju.

Naime, iako je brazilska vlada znala za poražavajuće postotke, nije ništa učinila kako bi spriječila uništavanje šuma već je učinila potpuno suludi korak – smanjila je područje pod federalnom zaštitom i tako samo potaknula daljnje i snažnije uništavanje okoliša.

Greenpeace i nevladine organizacije zabrinute su jer bi se stanje moglo pogoršati još više tijekom vlade nedavno izabranog predsjednika Jaira Bolsonara, koji bi trebao početi svoj mandat u siječnju, a glavna mu je politička baza upravo sektor poljoprivrede.

Komentari