Organizirali nabavu i dostavu hrane i lijekova za tisuće starijih osoba

95

Starijim osobama u ruralnim područjima svaki odlazak u ljekarnu, trgovinu, liječniku ovisi o prijevozu.  Bolest i nepokretnost često priječi starije osobe u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Dvije udruge uz pomoć državne i lokalnih vlasti odlučile su pomoći umirovljenicima.

Udruge Labin Zdravi grad i “Dodir nade” zajedničkim su snagama započele novi projekt pomoći starijim osobama “MOST – Moja mobilna starost”. Odobravanjem sredstava udruzi Labin Zdravi grad od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike otvorila se mogućnost za jaču i kvalitetniju izvaninstitucionalnu skrb za starije osobe na području Labinštine.

Korisnik će plaćati samo cijenu proizvoda ili usluge (obroka, namirnica, lijekova, i dr.), dok će prijevoz biti besplatan. Usluga prijevoza starijih osoba do liječnika, banke, pošte i sličnih njima važnih mjesta trenutno je radi epidemioloških razloga obustavljena, međutim ukoliko prilike dozvole uvest će se i usluga prijevoza.

„Često nam se obraćaju naši stariji sugrađani koji ne mogu računati na pomoć članova obitelji oko nabavke hrane i lijekova. To je problem kojeg smo prepoznali i na ovaj način rješavamo. Cilj projekta je, između ostalog, poboljšati kvalitetu života starijih osoba, jačati izvaninstitucionalne usluge za starije osobe, omogućiti dostupnost usluge korisnicima na dislociranim mjestima stanovanja, naravno, uvijek uz poštivanje mjera zaštite od virusa COVID-19, posebice za osjetljive skupine, što starije osobe i jesu. Ovim projektom obuhvatili smo cijelu Labinštinu, i to upravo sada kada su starije osobe najviše ugrožene i trebaju našu pomoć, čak i više nego ranije“ –  rekla je labinska dogradonačelnica Federika Mohorović Čekada, piše Glas Istre.

Komentari