Od danas važe nove E-Propusnice i stroži kriteriji za izdavanje propusnica za otoke

243

Ministar uprave Ivan Malenica danas je predstavio centar dijeljenih usluga e-Propusnice koji spaja pet državnih institucija koje nadgledaju proces izdavanja propusnica, a istodobno je Nacionalni stožer civilne zaštite objavio upute za izdavanje propusnica za putovanje na otoke

Ministar uprave Ivan Malenica danas je predstavio uslugu “e-Propusnica” u sklopu Centra dijeljenih usluga. Ona povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite. Nije riječ o aplikaciji, već o zasebnom centru dijeljenih usluga, koji je namijenjen građanima prema sustavu civilne zaštite te po potrebi prema poslodavcima, pojasnio je Malenica.

Osnovni cilj sustava je stvoriti jedinstveno mjesto pristupa propusnicama i kontrole izdanih propusnica, rekao je Malenica, dodavši da će se u sustav moći pristupiti preko sustava e-građani. Dodatni cilj je ubrzati i digitalizirati cijeli proces traženja propusnica koji će odsad biti dostupan i u svačijem domu.

“Ostanimo doma kako bismo pobijedili ovaj virus. Bilo je zlouporaba čitavog sustava, nadam se da ćemo kroz sustav dignuti na viši nivo taj postupak i građanima omogućiti da lakše dođu do propusnica”, rekao je Malenica za N1.

E-Propusnicama se omogućuje jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama te se smanjuje mogućnost njihove zloupotrebe. Osim toga, sustav omogućuje i pomoć u identifikaciji osoba koji krše mjere samoizolacije. Propusnice će i dalje izdavati poslodavci, liječnici i civilna zaštita, no osobne podtke tražitelja će morati upisivati u aplikaciju iz koje će ih crpiti državna tijela. Pri izdavanju će se gledati koliko tvrtka ima zaposlenika, koliko propusnica izdaje i gdje zaposlenici rade.

Nove će se propusnice slati e-poštom, imat će QR kod, moći će biti samo u digitalnom obliku i neće ih trebati printati. Policiji će za provjeru biti dovoljan i OIB. S početkom upotrebe aplikacije, bit će revidirane postojeće propusnice, pa je moguće smanjenje njihova broja.

Osim toga, Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je u srijedu upute o izdavanju propusnica za putovanje na otok u kojem je glavni uvjet da se fizičkoj osobi koja s kopna želi doći na otok propusnica može izdati u slučaju da je njezin dolazak na otok neophodan i neodgodiv. Taj će zahtjev fizička osoba obrazložiti stožeru civilne zaštite nadležnom za mjesto planiranog odredišta na otoku, a to su općinski ili gradski stožer civilne zaštite, kaže se u priopćenju na koje je Stožer potakla potreba za ujednačavanjem propusnica za odlazak na otoke za koje je iskazan veliki broj zahtjeva i upita.

Stožer civilne zaštite nadležan za mjesto planiranog odredišta na otoku dužan je prije izdavanja propusnice fizičkoj osobi ishoditi suglasnost nadležnog županijskog stožera civilne zaštite, kaže se. Propusnice treba izdavati samo kada je to zaista nužno potrebno, jer je osnovna svrha donošenja odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske sprečavanje nekontroliranog kretanja većeg broja ljudi i roba koje može dovesti do daljnjeg širenja epidemije na otocima, objašnjava se. Također, napominje se da prijevoz osoba na otok bez propusnice izdane sukladno Odluci o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu i ovoj Uputi, nije dopušten ni jednom vrstom prijevoza.

Komentari