Obilježena 1. godina osnutka Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija u Rijeci

127
fakultet informatike u rijeci

Fakultet informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci proslavio je u četvrtak, 26. siječnja 2023. svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća svoj prvi rođendan, odnosno prvu obljetnicu osnutka. Naime, studij informatike oformljen je u Rijeci još 1985. godine, godine 1987. prerastao je u Odsjek na Filozofskom fakultetu, 2008. godine samostalni sveučilišni odjel, 2012. uveo Doktorski studij informatike te konačno 2022. prerastao u Fakultet informatike i digitalnih tehnologija (FIDIT).

Prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Senka Maćešić obratila se u ime uprave Sveučilišta: “Skoro bismo se mogli reći da smo prestrašeni brzinom kojom se razvoja tehnologija posljednjih godine, posebno digitalna tehnologije. Naš Fakultet informatike spremno prati sve te izazove i trendove i brzo se prilagođava novim potrebama. Ne treba ovdje smetnuti s uma i veliku odgovornost koju nosi obrazovanje kadrova upravo u ovom području: dužnost nam je dobro educirati naše studente i pripremiti ih za tržište rada, za život i naučiti ih odgovornosti.”

Pročelnik Ureda Primorsko-goranske županije Goran Petrc obratio se u ime župana Zlatka Komadine: “Nas informatičare nekada su gledali kao ljude koji govore nekim čudnim jezikom, a danas gotovo niti jedna djelatnost nije moguća bez te iste informatike. Pred ovim je fakultetom velika budućnost, a vašim studentima želim da sva znanja koja ovdje steknu, iskoriste na dobrobit naše zajednice.”

Dekanica fakulteta izv. prof. dr. sc. Marina Ivašić Kos predstavila je povijesni razvoj fakulteta te istaknula: “Imamo ambiciozne ciljeve i želimo biti institucija s međunarodnom reputacijom. Pratimo nove trendove, intenziviramo suradnju s gospodarstvom i zajednicom, sudjelujemo na kompetitivnim projektima, uključujemo studente u stručni i znanstveni rad, težimo k internacionalizaciji studijskih programa…”

Prodekan za nastavu doc. dr. sc. Vanja Slavuj predstavio je ustroj studija i nastavnu djelatnost te naglasio: “Trenutno imamo 428 upisanih studenata, a upisne kvote popunjavamo. Radimo učestalo na fleksibilizaciji studijskih programa i većoj izbornosti kolegija. Obveznu studijsku praksu naši studenti obavljaju u 31 poduzeću, a 7 osnovnih škola i 3 gimnazije naše su vježbaonice.”

Izvještaj o radu Studentskog zbora fakulteta podnijela je predsjednica Rea Žigant te istaknula kako je njihov studentski zbor organizirao nekoliko pub-kvizova, GameRi Party, brucošijadu fakulteta te sudjelovao u organizaciji sveučilišne brucošijade, Student Day Festivala i The Ambasador Platforme.

S 3 glazbena broja skup je oplemenio Zbor Gimnazije Andrije Mohorovičića i Prve riječke hrvatske gimnazije.

U sklopu svečanosti dodijeljene su nagrade najboljim studentima i djelatnicima fakulteta.

 

Komentari