Novinari vodećih svjetskih medija posjetili Rijeku – Europsku prijestolnicu kulture 2020.!

21

U Hrvatskoj je od 8. do 12. siječnja Hrvatskoj boravilo šezdesetak međunarodnih novinara iz Bruxellesa, u sklopu posjeta predstavnika medija državi predsjedateljici na početku predsjedanja Vijećem Europske unije. Hrvatska od siječnja prvi put predsjeda Vijećem Europske unije, a tim predsjedanjem istaknut će se hrvatski doprinos djelovanju i razvoju EU. To je, ističu iz Rijeka 2020, i prilika za dodatnu vidljivost Rijeke i projekta EPK.

Novinari su pokazali veliki interes za EPK projekt, pa je njih nešto više od 40 posjetilo Rijeku, u kojoj će svečanim otvorenjem u riječkoj luci, biti obilježen 1. veljače, početak razdoblja u kojoj će nositi prestižnu titulu EPK.

U Rijeci su s novinarima bili i veleposlanik i načelnik Sektora predsjedanja EU 2020 Gordan Markotić, voditelj Službe za komunikacije i kulturne aktivnosti Sanjin Soldatić, zamjenica voditelja Službe za komunikacije i kulturne aktivnosti Željana Mićić Knežević te četveročlani medijski tim Stalnog predstavništva Ministarstva vanjskih poslova u Bruxellesu.

Kako navode iz Rijeka 2020, delegaciju novinara je u jutarnjim satima u najvećem kulturnom gradilištu u Hrvatskoj, nekadašnjem tvorničkom kompleksu Rikard Benčić, a budućem Art kvartu, dočekao pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Nakon razgledavanja buduće Dječje kuće i Gradske knjižnice te obilaska Palače šećera i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, predstavnici medija uputili su se u RiHub, gdje im je direktorica partnerstva i komunikacija Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota predstavila program riječke Europske prijestolnice kulture.

Program Rijeke 2020 će uključivati više od 600 događaja za sve generacije – od izložbi ranih radova Gustava Klimta “Nepoznati Klimt: ljubav, smrt, ekstaza” te “Balthazargrada” kao prve velike izložbe posvećene profesoru Balthazaru, preko nastupa opernih zvijezda Karite Mattile i Eline Garanče, festivala svjetske kazališne atrakcije “Needcompany”, pa do rock koncerta grupe “Compressorhead” sastavljene od robota koji uživo sviraju prave instrumente.

Komentari