Veoma aktivna na međunarodnoj sceni, skandinavska zemlja Norveška prošle je godine odvojila 175 milijuna za razvoj i poboljšanje uvjeta života na zapadnom Balkanu, a ove godine će podrska iznositi 319 milijuna norveških kruna!

U Bijeloj knjizi objavljenoj krajem prošle godine, norveška vlada je istaknula namjeru povećanja potpore zemljama zapadnog Balkana radi promocije stabilnosti i demokracije u oblastima bliskim EU, koje nastoje biti dio ujedinjene Europe.

Sredinom veljače je Europska komisija predstavila ambicioznu strategiju proširenja Starog kontinenta koja bi najprije obuhvatila nekadašnje jugoslavenske republike i Albaniju, ali i nezavisno Kosovo. Norveška pomoć je najprije podrška reginalnoj suradnji, pomirenju, ekonomskom napretku, osnivanju novih radnih mjesta, boljem državnom uparavljanju, borbi protiv korupcije, zaštiti manjina i razvoju građanskog društva. Podrška je formirana prema osobnim potrebama svake zemlje pa će se uskladiti prema drugim državama donatorima iz zapadne Europe.

Financirat će se Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija, dok će dvije, još neimenovane države dobiti sredstva i za lokalne projekte. Pomoć će se aktivirati 17. travnja od strane norveškog Ministarstva vanjskih poslova, odnosno odjela kojim upravlja Serosteuropeista Seksporn. Podrškom od 319 norveških kruna nastoje se realizirati namjere ostvarivanja trajne stabilnosti na poluotoku, posebno jačanja demokracije i razvoja pravnih država. Pomoć ima četiri prioriteta: bolju regionalnu suradnju, pomirenje i ostvarivanje tranzicionalnog prava i ekonomski razvitak te jačanje brige za okoliš, klimu, energiju i društvene odnose marginiziranih zajednica. Posebno se naglašava potreba pravilnog državnog upravljanja, ostvarenja istinske pravne državnosti, reformi, obrane građanskog društva, pravilnog obavještavanja, napredak manjina i borba protiv organiziranog kriminala!

Džana Mujadžić