Nešto je trulo u županiji Primorsko-goranskoj: “U ponedjeljak su priveli 10% jednog pučinskog otoka jer su branili austro-ugarski mulić kojim im znači život, sutra će to biti 10 000 Riječana”

408

Nešto je trulo u županiji Primorsko-goranskoj, naziv je konfrencije za novnare na koju su novinare okupili predstavnici dvaju klubova u Skupštini PGŽ, nezavisna Iva Rinčić i Vjekoslav Rubeša iz kluba Akcije mladih i Unije Kvarnera .

Na Korzu br. 7, na mjestu gdje će uskoro biti novi reprezentativni ulaz u zgradu Županije govorili su o nemilom događaju što se 13. lipnja dogodio u luci Mrtvška.

Vijećnici su upozorili na spregu te osudili – kako navode- patološko postupanje odgovornih osoba ŽLU Mali Lošinj, Primorsko-goranske županije, Grada Malog Lošinja i Ministarstva pomorstva, prometa i veza. Također su upozorili na prikrivenu suradnju SDP i HDZ, te zbog nasilnog postupanja policije i zaštitara prema građanima.

„Stranke koje su nas u svibnju prozivale zbog ne-osude nasilja – sada šute i nemaju ništa reći“, kazala je Iva Rinčić te dodala: “Događaji, koji su eskalirali, samo su posljedica manipulacija, pogrešnih odluka i nečinjenja. Iako smo uputili zahtjev da se točka Mrtvaška uvrsti i prošli tjedan na sjednicu Skupštine, župan je to vješto uz pomoć službi i to izbjegao.“

Tom je prigodom Zlatko Komadina na pitanje tko vodi ŽLU Mali Lošinj rekao: „Mrtvaška je ugovorena i ona će se realizirati!“

Je li već tada znao za akciju policije pomno planiranu za tri dana kasnije? Jasno je da je policija samo izvršavala nalog. Uostalom: što se događa 5 dana kasnije? Gdje je izvođač radova? Traži li penale za promjenu uvjeta ugovora? I konačno, je li Europa zaista imuna i dalje daje novac za projekte zbog čije se provedbe maltretiraju, privode i kažnjavaju njeni građani?“ upitala je vijećnica Rinčić.

Potaknuti svim događanjima tijekom protekle godine Iva Rinčić je poručila:

„Dosta nam je Županije, koja djeluje isključivo po stranačkim pravilima i interesima, protiv svojih građana.“

Smatra da je slučaj Mrtvaška razotkrio vješto skrivanu koaliciju SDP i HDZ-a te se pita:

„Možemo li u toj sprezi očekivati ovo što su doživjeli Ilovčani: nasilje, privođene, zatiranje javnih interesa, te se s pravom pitati što je sljedeće. U ponedjeljak su priveli 10% jednog pučinskog otoka jer su branili austro-ugarski mulić kojim im znači život; sutra će to biti 10 000 Riječana. Dosta nam je toga!„ rekla je Iva Rinčić ustvrdivši da politička elita u PGž nije vezana za jednu stranku nego postoji savezništvo Župana Komadine i ministra Butkovića.

„To je jedina platforma ove županije. Na čemu se temelji? Možemo samo naslutiti zašto se tako grčevito bore za ovaj projekt. No jedno je sigurno, u njoj stradaju građani. Pitam ja te drugove i gospodu, zbog čega ćete nas sutra privoditi?„ zaključila je Iva Rinčić.

Mrtvaška

Vjekoslav Rubeša postupanje policije u uvali Mrtvaška ocijenio zastrašujućim. Evo što je još rekao: „Razlog tome nije samo grubo postupanje i epilog sa 11 privedenih, a dvoje ozlijeđenih mirnih građana, nego čitav niz protupravnih radnji onih u koje bi se građani trebali pouzdati da provode zakon. Prema priopćenju policije, građani zatečeni u Mrtvaškoj su ‘onemogućavali redovno odvijanje prometa’, a Ladislav Dobroslavić je svojim vozilom ‘blokirao državnu cestu DC 130’ te je priveden. To jednostavno činjenično ne može biti točno, jer se uopće ne radi o spomenutoj državnoj cesti koja nije izgrađena. Uhićeni je vozilo zaustavio ispred ilegalno postavljene rampe, izvan obuhvata navodnog gradilišta, na nerazvrstanoj cesti VL-51.

Uhićenje Ladislava Dobroslavića je dakle bilo na javnom dobru u općoj uporabi, a tu je cestu blokirala ilegalno postavljena rampa ispred koje se on zaustavio.

Promet (kojeg nije bilo) nisu blokirali građani koji su stajali na javnom dobru, nego upravo zaštitari i ilegalna rampa. Zaštitari su blokirali građane i na pomorskom dobru, odnosno mulu, na što nisu imali nikakvo pravo.

U čitavom postupanju policajci se prema izjavama svjedoka nisu htjeli identificirati brojevima znači, niti imali kamere. Također, prema izjavama svjedoka, uhićivali su ljude prema naputcima ravnatelja lučke uprave Balije!

Dakle osoba, civil, koja je u prekršaju blokiranja luke Mrtvaška ilegalnom rampom, pozvala je policiji da hapsi građane koji stoje na javnom dobru, blokirani od njegovih zaštitara. Policija zatim potpuno pogrešno procjenjuje situaciju (prema nečijem nalogu ili na temelju pogrešnih informacija) i bez osnovanog razloga, ponašajući se pritom protivno pravilima službe, uhićuje slušajući uputstva civila!

Kao šlag na tortu, za ozlijeđenu ženu, za koju u priopćenju kažu da je ‘ometala rad policije’ pa je primijenjena minimalna tjelesna snaga, nakon utvrđivanja njenih povreda u KBC-u, podižu kaznenu prijavu! Dakle s obzirom da je doista ozlijeđena u postupanju policije, više nije samo ometala već je i napala službene osobe kako bi bila s razlogom ozlijeđena.

Što to sve znači? Da se građani ne mogu pouzdati u pravni sistem i one koji ga trebaju osiguravati. Da, držali se zakona i djelovali u okviru svojih prava ili ne, biti će privedeni, maltretirani i uhićeni, ako je onaj koji njihova prava krši ‘jači’. To je ništa drugo nego policijska država„ rekao je Rubeša.

 

Komentari