NASA započinje misiju koja će pojasniti porijeklo čovječanstva

22
NASA je otkrila da planira poslati dron nazvan “Vilinski konjic” na Titan, najveći Saturnov mjesec. Tako će započeti nova misija istraživanja Sunčevog sustava u potrazi za tragovima koji bi mogli pojasniti porijeklo čovječanstva.

“Danas s ponosom najavljujem da će naša iduća misija, Vilinski konjic, istraživati najveći Saturnov mjesec, Titan”, rekao je najviši dužnosnik NASA-e Jim Bridenstein u video telekonferenciji.

Vilinski konjic dron je veličine vozila za golf sa četiri propelera, a u osmogodišnju misiju planira se odaslat 2026. godine. Titan je poznat po sličnostima s ranim karakteristikama Zemlje i potencijalu za istraživanje i proučavanje porijekla života.

“Titan je drugačiji od bilo kojeg drugog mjesta u našem Sunčevom sustavu i najusporediviji je s ranom Zemljom“, dodao je Bridenstein i otkrio kako će instrumenti Vilinskog konjica procjenjivati nastanjivost Titana i tražiti kemijske tragove prošlog, pa čak i sadašnjeg, života.

Vilinski konjic bit će prvi dron sposoban letjeti više od 160 kilometara kroz gustu Titanovu atmosferu, a to je četvrta misija istraživanja Sunčevog sustava u okviru NASA-inog programa “New Frontiers”, nizu misija koje uključuju i sonde Novi horizonti lansiranu 2006. kako bi proučavala Pluton i OSIRIS-Rex , lansiranu 2016. za proučavanje asteroida Bennu.

Komentari