Na delničkom području vlada infekcija norovirusom!

419

Na delničkom području od prošloga petka vlada epidemija akutnog gastroenteritisa, upozorava delnička liječnica dr. Anita Komljenović na službenoj Facebook stranici Ordinacije opće medicine uz preporuku kako postupati u slučaju bolesti, koji su simptomi i koliki je period inkubacije.
Podatak je dobila od Epidemiološke službe – Ispostave NZZJZ PGŽ u Delnicama. Iako se zarazni virus obično prenosi konzumiranjem kontaminirane hrane ili vode, dr. Komljenović napominje kako je analiza delničke vode uredna!

Od prošlog vikenda na našem području je zabilježen znatan broj oboljelih od akutnog gastroenteritisa.
Bolest je počela naglo od petka, pa preko vikenda i još traje.
Pacijenti su se u velikom broju počeli javljati radi proljeva i povraćanja popraćenih visokom tjelesnom temperaturom (do 39 ) ,grčeva u trbuhu ,glavoboljom te bolovima u cijelom tijelu.Mnogi su zbog naglog gubitka tekućine i posljedično pada krvnog tlaka kolabirali,pa je naša hitna imala pune ruke posla.
Bolest koja nastupi tako naglo i proširi se tako brzo,ukazuje na ozbiljnu infekciju.
Analizom uzorka stolice kod nekoliko pacijenata dokazana je infekcija NOROVIRUSOM!
Podatak sam dobila od epidemiološke službe Ispostava NZZJZ u Delnicama.
Radi se o vrlo zaraznom virusu koji se lako prenosi konzumiranjem kontaminirane vode(ANALIZA DELNIČKE VODE JE UREDNA) ili hrane ,kontaktom sa zaraženom osobom ili kontaminiranim površinama.
Virus se prenosi fekalno-oralnim putem.
Period inkubacije (vrijeme od kontakta sa infekcioznim agensom do razvoja simptoma) je kratak …od 12 do 48 sati.
Rekla sam već da bolest nastupa naglo, ali na svu sreću traje kratko…1-3 dana.Virus se izlučuje stolicom još nekoliko dana nakon prestanka simptoma bolesti!

Simptom proljeva i povračanja izaziva gubitak tekućine i elektrolita,pa je liječenje bazirano na nadoknadi istih.
Pacijenatima koji ne mogu unašati tekućinu kroz usta dajemo intravenozne infuzije tekućine.
Ukratko ću opisati dijetu koja je obavezna barem nekoliko dana dok su simptomi jako izraženi….”, objavila je dr. Komljenović.

U razgovoru s dr. Marinkom Kovačević, voditeljicom NZZJZ PGŽ – Ispostava Delnice saznajemo kako u posljednjih desetak godina ovakvo što na delničkom području nije zabilježeno, osim u nekim objektima, primjerice u Domu za starije osobe. Virus je izrazito agresivan, prenosi se i preko predmeta.
Analiza delničke vode prije pojave epidemije bila je uredna, dok se rezultati posljednje analize još čekaju, potvrdila nam je dr. Kovačević.

EPIDEMIJA AKUTNOG GASTROENTERITISA!!!!!Poštovani posjetitelji moje stranice!Od prošlog vikenda na našem području je…

Objavljuje Ordinacija opće medicine Anita Komljenović, dr.med.Srijeda, 3. travnja 2019.

Komentari