Maggie Doyne odgaja 300 siročadi u Nepalu – ima samo 23 godine!

36

Dobitnica CNN-ove nagrade za junaka godine, Maggie Doyne je bila samo prosječna studentica koja je pokušavala pronaći svoj put u svijetu kada je naišla na nešto što nikada nije mogla vidjeti. Tako je jedna djevojka jednom rukom promijenila živote stotina s ovom jednom misli: „Zaboravi 80 milijuna, počni s jednom“.

Kako 23-godišnja američka djevojka iz New Jerseya, koja je prije četiri godine trebala krenuti na koledž, završi u udaljenom selu Himalaja, gdje podiže više od 200 djece koja su ostala bez roditelja zbog bolesti i građanskog rata? Njena priča je počela točno prije pet godina, kada se jednog jutra probudila sa zastrašujućom spoznajom. O sebi je znala vrlo malo, kao ni što točno želi u životu, pa je spakirala ruksak s vrlo malo stvari i odlučila se za put oko svijeta. Nikada nije putovala, nikada njie napuštala svoju zemlju. Prema njenim riječima, svijet joj se odjednom otvorio. Toliko toga se moralo naučiti i toliko toga otkriti izvan zidova kuće ili učionice. Jednog dana hodala je cestom i primjetila jednu djevojčicu imena Lacora. Njezin je posao bio svaki dan na leđima (doslovno) nositi teret s autobusa do sela, naprijed-natrag, naprijed-natrag cijeli dan. Zaradila bi dolar, dva dolara dnevno kako bi nahranila svoju obitelj. Maggie je tada shvatila da tako izgleda život nepalskog siročeta.

Maggie nije bilo jasno što smo učinili kao ljudska obitelj da nam djeca žive ovakvim životima. Počela je istraživati i saznala da na svijetu ima 80 milijuna djece poput nje. Kada je upoznala još jednu djevojčicu. Njeno ime je bilo Hema. Imala je sedam godina, ali svaki dan kad bi ju Maggie susrela, samo bi se nasmiješila velikim, vedrim očima, i rekla bi: “Namaste, Dee Dee.” Maggie je pomislila “Zaboravi 80 milijuna. Postoji li nešto što mogu učiniti da promijenim život samo jednog djeteta? ”, Pomislila je sa 18 godina. Što ako samo podrži obrazovanje ovog jednog djeteta? Kako bi se njezin život promijenio? Par tjedana kasnije Hema je krenula u školu no Maggie to nije bilo dovoljno.
Jednog dana dobila je još jednu ideju. Pronašla je komad zemlje čija je cijena bila 5.000 dolara. Maggie je planirala upravo tu izgraditi dom za djecu bez roditelja, školu i bazu. Nazvala je roditelje da joj pošalju ušteđevinu koja je iznosila upravo 5.000 $ i tako postala vlasnica zemljišta u Nepalu.
Danas, zahvaljujući svom poduzetničkom duhu i naravno donacijama, maggie uspješno brine za preko 200 siročadi u Nepalu. Njen primjer pokazuje da se sve može, samo kad se hoće. Da su riječi i obećanja suvišna i nepotrebna ako iza njih ne stoje konkretne akcije.
Slijedeći njen primjer, svatko od nas bi mogao pomoći bar jednom djetetu koje se doslovno bori za život.

Komentari