Krizni eko stožer Marišćina: “ŽCGO Marišćina i Kaštijun obična su odlagališta pomiješanog smeća, neuređena i neusklađena s osnovnim EU direktivama!”

87

Udruga Krizni eko stožer Marišćina u najnovijim priopćenju proziva Ministarstvo zaštite okoliša i energetike žestoko kritizirajuć,i kako vele, aktualnog ministra „zagađenja okoliša i njegovo Ministarstvo zabluda i obmana“, jer se smrad s postrojenja ŽCGO Marišćina i dalje širi i osjeća na sve većem području.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

U četvrtak, 28.03.2019. godine Ministar zaštite okoliša i energetike je tijekom sastanka mještanima iznio svoj plan za rješavanja problema smrada sa ŽCGO Marišćina. Prema tom planu tijekom svibnja i lipnja na području centra su se trebali provesti radovi na otplinjavanju koji su će riješiti probleme štetnih emisija i onečišćenje zraka. Ministar je potvrdio da će, ukoliko se tom akcijom ne uspije riješiti problem smrada i onečišćenja zraka, zatvoriti Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina.„ 

Ovako je započela još jedna bajka u režiji trenutnog Ministra zagađenja okoliša i njegovog Ministarstva zabluda i obmana! Radovi koji su trebali biti gotovi u lipnju još uvijek su u tijeku, smrad koji se mjesecima širi sa postrojenja ŽCGO Marišćina sve je jači i pokriva svojim otrovnim emisijama sve veće područje. 

Jedini radovi koji su uspjeli i koji su postigli svoj cilj, su radovi na umjeravanju mjerne postaje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije na Marišćini, koja je sada tako „umjerena“ da ne pokazuje prekoračenja bilo kojeg parametra koji se mjeri, a ako vrijednosti onečišćenja krenu rasti, jednostavno se prestaje s mjerenjima. Tako će Nastavni zavod za mjeriteljstvo Primorsko goranske županije dati svoj obol u zaštiti politike Ministarstva zabluda i obmana i trenutnog Ministra zagađenja okoliša. 

U međuvremenu je Ministar vrlo žurno, ignorirajući sve primjedbe zainteresirane javnosti, bezobzirno kršeći sudske odluke i postojeću zakonsku regulativu, izdao novo Rješenje o okolišnoj dozvoli, u kojem se pored ostalog, na stranici 25 navodi „planirani vijek ŽCGO je 30 godina“. Znači čeka nas još 30 godina udisanja raznih otrovnih tvari i plinova i život u uvjetima nedostojnim ljudskog bića! 

Na naše apele, poruke, otvorena pisma i telefonske pozive dobili smo bahate i bezobrazne odgovore iz Ministarstva zabluda i obmana koje tvrdi da je trenutni Ministar zagađenja okoliša svoje „obećanje“ o smanjenju emisija H2S (sumporovodika) proveo, da mjerna stanica ne pokazuje onečišćenje i da je smrad koji se i dalje širi područjem oko ŽCGO Marišćina problem vlasnika tvrtke Ekoplus d.o.o. kao operatera postrojenja, a ne trenutnog Ministra i njegovog Ministarstva?! 

Ministar se dakle poigrava s građanima, manipulira činjenicama i izvrće ruglu povjerenje u državne institucije. Očito nema granice koju ova interesno lobistička klika u Ministarstvu neće prijeći u obrani neobranjivog koncepta izgradnje nefunkcionalnih, tehnološki zastarjelih, ekološki neprihvatljivih, ekonomski neodrživih i zdravstveno opasnih centara sa tehnologijom mehaničko-biološke obrade koja u ovakvoj izvedbi ne postoji nigdje u svijetu! 

Koliko ljudi još treba otrovati, koliko izvora vode zagaditi da bi oni namirili svoje materijalne interese i interese onih kojima su obećali još jedan „dobar posao u Hrvatskoj“? 

Županijski centri za gospodarenje otpadom Marišćina i Kaštijun obična su odlagališta pomiješanog smeća, neuređena i neusklađena s osnovnim EU direktivama, ali i zakonskom regulativom Republike Hrvatske, pa zato nekontrolirano osim stakleničkog metana emitiraju i otrovne plinove. „Obrada“ pomiješanog smeća postoji samo na papiru, da se opravda bacanje smeća na smetlište, a u stvarnosti nikakva obrada i proizvodnja gorivog otpada zapravo ne postoji. 

Bez obzira na nerad institucija, ponovno ćemo poduzeti potrebne pravne akcije za poništenje novog izdanog Rješenja o okolišnoj dozvoli te zatražiti sudsku zaštitu od štetnih imisija u skladu odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima te odredbama Zakona o obveznim odnosima. 

Međutim, strpljenje mještana koji žive na području Općine Viškovo je odavno potrošeno, a sigurni su da pravne akcije neće donijeti rezultat. Opći je stav mještana da se jedino radikalnim akcijama koje će proizvesti dovoljno jak pritisak cjelokupne javnosti, može konačno donijeti rješenje o zatvaranju smetlišta koje se pompozno naziva Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina. Očekujte nas gospodo!“, stoji u priopćenju koje potpisuje Upravni odbor Udruge Krizni Eko Stožer Marišćina.

 

Komentari