Krijesnice izumiru, no možemo doprinijeti kampanji protiv njihovog nestanka

142

U cijelom svijetu živi nešto više od 2 tisuće vrsta krijesnica, a u Hrvatskoj su samo dvije, ivanjska i mala ivanjska krijesnica. No njihovo izumiranje nije u svijesti ljudi jer one nisu poznate kao korisni kukci, kao na primjer pčele.

Ipak, krijesnice imaju veliku ulogu u ekosustavu. Krijesnice su prirodni neprijatelj puževima, nekim vrstama paukova i crvima, kojima se hrane.

Krijesnice su ponajprije poznate po svojim svjetlosnim organima smještenim ispod abdomena, zbog čega pridonose bajkovitom ugođaju. Djeca ih često vole skupljati u staklenke i promatrati ljepotu njihovog svjetla.

Krijesnice su češće viđene u ruralnim područjima nego u urbanim jer im jaka svjetla grada smetaju. No predviđa se da bi za desetak godina i na selu mogle izumrijeti.

Da bi to spriječili znanstvenici i studenti Agronomskog fakulteta iz Zagreba u suradnji s australskim Sveučilištem u Wollongongu pokrenuli su eko-kampanju “Krešo krijesnica”. Potrebna je pomoć građana da dojave znanstvenicima kada uoče krijesnice. Potrebno je poslati sliku i navesti mjesto, vrijeme, datum i broj krijesnica koje su viđene. Za kontakt znanstvenika stoji na raspolaganju facebook stranica.

Komentari