Konji “samaraši” na Marjanu – Zakon o zaštiti životinja zabranjuje njihovo korištenje za izvlačenje trupaca!

416
konji samaraši marjan

Započela je sječa 20 000 marjanskih stabala zaraženih potkornjakom, a za sljedeći tjedan najavljen je dolazak konja „samaraša” od kojih se očekuje da u roku od 30 radnih dana izvuku nevjerojatnih tisuću kubika stabala.

Na najavu da bi konji trebali u park-šumi Marjan podnijeti najveći teret izvlačenja drva reagirala je udruga Prijatelji životinja koja je dobila anonimnu dojavu da su konji teški oko 550 kg već navodno na terenu i da tegle drva od 750 kg! Prijatelji životinja oštro osuđuju kršenje zakona i okrutnost prema konjima

Zakon o zaštiti životinja vrlo jasno zabranjuje korištenja kopitara za izvlačenje trupaca iz šuma i iznošenje ogrjevnog drva osim iznimno, u slučajevima kada se radi o teško pristupačnim područjima, i to samo onda kada se ne može koristiti nijedan oblik mehanizacije”, kaže Luka Oman. Suludo je očekivati da će konji u predviđenom kratkom roku prenijeti goleme količine drva, i sve to bez ozljeda, padova, lomljenja nogu i vratova, pa i smrtnog ishoda, upozoravaju iz udruge.

Svrha zakonske zabrane upravo je spriječiti prisiljavanje konja na rad koji je iznad njihovih fizičkih mogućnosti, a što je veterinarskoj inspekciji teško ili nemoguće kontrolirati. Riječ je o iscrpljujućem i pogibeljnom poslu za životinje, a radni učinak razmjerno je malen. Uputili smo dopise Ministarstvu poljoprivrede i drugim relevantnim institucijama kako bi se spriječilo okrutno, zastarjelo i potpuno nepotrebno iskorištavanje konja i kako bi se osiguralo poštovanje zakonske zabrane”, objašnjava Ivana Lunka, pravnica udruge Prijatelji životinja.

Komentari