Kanali u Veneciji potpuno suhi! Snažna oseka posušila je grad samo dva mjeseca nakon rekordnih poplava!

102

Snažna oseka u Veneciji ostavila je kanale gotovo suhima – samo dva mjeseca nakon rekordnih poplava, koje su uzrokovale štetu od preko milijardu eura. Venecija je doživjela najviši vodostaj u više od 50 godina u studenom, a nekoliko je znamenitosti, uključujući Trg svetog Marka i baziliku svetog Marka, potpuno poplavljeno.

Sada su, međutim, gondole i čamci ostali nasukani u gradu, a njegovi su poznati kanali pretvoreni u suhe, blatne rovove. Voda je danas popodne dosegla 45 centimetara ispod razine mora, što je onemogućilo plovidbu nekim vodenim putovima u Veneciji.

Venice hit by low tides just two months after floods

Objavljuje Wanted in RomeUtorak, 14. siječnja 2020.

Fotografije podijeljene na društvenim mrežama prikazuju očajne mještane koji gledaju preko gotovo praznih kanala, s gondolama ostavljenim da leže u blatu. Oseka je rijetka, ali ne i nepoznata pojava u Veneciji.

Trenutna je situacija potpuno suprotna onome iz prošlog studenog, gdje je više od dvije trećine Venecije bilo pod vodom. Gradonačelnik Venecije kaže da je grad pretrpio štetu ‘stotine milijuna’ funti nakon ‘apokaliptičnih’ poplava za koje je okrivio klimatske promjene.

Povijesna gradska bazilika svetog Marka ‘pretrpjela je nepopravljivu štetu, posebno u donjem dijelu mozaika i popločavanja’, rekao je venecijanski nadbiskup Francesco Moraglia na konferenciji za novinare. Crkva je potopljena tek šesti put u 1200 godina dok je susjedni Trg svetog Marka bio potopljen s više od tri metra vode – toliko duboko da je jedan čovjek čak i plivao preko nje. Poplave su donijele i bijedu turistima i lokalnim stanovnicima – nasukavanje čamaca, poplave dućana i hotela te ostavljanje mnogih gradskih trgova i uličica duboko pod vodom.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro rekao je da su poplave „rezultat klimatskih promjena“ i upozorio na velike štete nakon što je plima dosegla gotovo 6ft 2 inča, što je samo mjesto rekordnih 6ft 5in postavljenih 1966. godine.

 

Komentari