Još jedan uspjeh poslovnog kluba PartneRI! Okončan i treći natječaj za kulturu!

64

Poslovni klub PartneRi ne odustaje od svoje ideje i u praksi nastavlja provoditi natječaje kojima odabire i sufinancira projekte iz kulture i inovacije. Primarni ciljevi jesu potaknuti razvoj kulture i unaprijediti kvalitetu života u lokalnoj sredini, ali i povezati poslovne subjekte u gradu Rijeci i na području Primorsko-goranske županije. Bazu djelovanja čine filantropske članarine uglavnom riječkih i županijskih tvrtki, a se one kreću već od tisuću kuna godišnje za mikropoduzeća ili fizičke osobe.

O trećem javnom natječaju Poslovnog kluba izvijestio nas je Jakov Karmelić, predsjednik Programskog savjeta te pojasnio da je natječaj otvoren javnim pozivom krajem travnja te da je zaključen 25. svibnja 2020. Specifičnost navedenog natječaja jest ta da su u pozivu bili navedeni i posebni kriteriji po kojima prednost imaju projekti čiji su prijavitelji, izvođači i/ili ciljana skupina mladih osoba do 34 godine starosti, ponajprije žene. Također, prema propozicijama natječaja prednost su imali i oni projekti koji se bave primjenom novih tehnologija u umjetnosti i zadržavanjem mladih ljudi u Rijeci. Odobreni budžet za sufinanciranje projekata bio je 100.000 kn. Ukupno je pristiglo 19 projekata različitih prijavitelja, od gradskih i županijskih ustanova u kulturi, zatim udruga građana, tvrtki i pojedinaca.

Prijavljeni projekti bili su u rasponu od snimanja filma, edukacije poduzetnica, glazbenih radionica, prostornih intervencija na riječkom lukobranu, radionica za slikanje i suvremeni ples, ponovnog tiskanja knjige, inkluzivnog kina, organizacije sportskog kampa za djecu, uređenja i aktivacije Trga Ivana Klobučarića, umjetničkih radova u javnom prostoru Lipe, predstave u kazalištu lutaka, organizacije koncerata i božićnog druženja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, konvencije fantastike i znanstvene fantastike, projekta produkcije znanja, puta do Australije u operaciji klokan i prenošenja riječkog duha i nezaobilaznog Alana Forda do izrade individualizirane četkice za zube.

Programski savjet odabrao je četiri projekta i Skupštini predložio novčane iznose za sufinanciranje, a to su:

  • „Slana vodaˮ, projekt snimanja filma i njegove kompletne realizacije riječke studentice Paule Mangano na filmskoj akademiji u Pragu. Snimanje filma bit će u Primorsko-goranskoj županiji čime se postiže poticanje razvoja filmske industrije i filmskog zanata na ovom području te uključivanje lokalnih mladih umjetnika u snimanje filma, a temom filma prikazuju se specifičan primorski identitet i ljepote krajobraza. Predviđeni iznos za sufinanciranje jest 38.000 kn;
  • Studentski zbor Visoke poslovne škole PAR prijavio je projekt „Ženski inkubator – za sljedeću generaciju poduzetnicaˮ, edukacijski projekt kojim se ulaže u obrazovanje žena za poduzetništvo na način da se educiraju o poduzetničkim vještinama i razvoju poduzetničkih ideja, zalažući se za jednak i otvoren pristup tržištu rada. Predviđeni iznos za sufinanciranje jest 25.000 kn;
  • projekt Svjetlane Despot pod nazivom „Prostorne intervencije na riječkom lukobranuˮ pridonosi atraktivnosti i aktivaciji do sada neuređenog, praznog dijela javnog prostora riječkog lukobrana. Ciljane skupine projekta jesu svi građani i posjetitelji koji redovno konzumiraju omiljenu šetnicu i istražuju Grad. Predviđeni iznos za sufinanciranje jest 32.000 kn;
  • Projekt „Let`s talk about musicˮ edukativni je projekt udruge „Distonˮ s jasnim ciljem razvoja i uključivanja novih aktera na lokalnoj glazbenoj sceni. Tim projektom Rijeka i šira okolica zadržavaju status sredine u kojoj se njeguje urbana kultura, a projekt se sufinancira s 5.000 kuna.

S odobrenih 100.000 kn za sufinanciranje odabranih projekata putem 3. natječaja, Poslovni klub PartneRi sudjeluje u ukupnoj vrijednosti projekata u iznosu od 536.000 kn.

Sveukupno, Poslovni klub PartneRi, sufinancirajući projekt EPK Balthazar lab na brodu „Uraganˮ kao i putem svojih triju dosadašnjih javnih natječaja, pomogao je pri realizaciji 16 različitih projekata s ukupnim iznosom od 379.000 kn. Na taj način u potpunosti su ostvareni zacrtani ciljevi Kluba prema podizanju kvalitete života u lokalnoj zajednici i promicanju društveno odgovornog ponašanja te suradnje sa zajednicom kroz ulaganja u kulturu, umjetnost i društvene inovacije. Svojim filantropskim djelovanjem Poslovni klub PartneRi pridonio je postizanju veće društvene i ekonomske vrijednosti udružujući sredstva javnog i privatnog sektora. Od samog početka osnovna zamisao i nit vodilja bilo je kako udružujući volju, energiju i osjećaj za boljitak zajednice utkati u projekt koji će unijeti nove vrijednosti u našu sredinu, razbuditi neko novo stvaranje, poslovno povezivanje i ojačati Rijeku i okolicu kao mjesto dostojno kvalitetnijeg življenja.

Komentari